De favoriete aandelen van Joe Giroux
Foto: rr
De onzekere economische vooruitzichten en het onconventionele monetaire beleid met negatieve rentevoeten waren de aanleiding voor een vrije val van de internationale markten. Joe Giroux van Legg Mason selecteert voor de fondsen die hij beheert vooral aandelen met sterke fundamentals, en let op de volatiliteit om een neerwaartse bescherming te bieden.

Hoewel we geloven dat je naar de globale portefeuille moet bekijken – diversificatie is namelijk een sterke component voor de opbouw van onze portefeuille –, geef ik hier 5  belangrijke bouwstenen van ons Europese aandelenfonds.

The Berkeley Group Holdings (BKG LN) plc is een bedrijf gevestigd in het Verenigd Koninkrijk dat nieuwe woningen, wijken en woongebieden bouwt. Met een stevig rendement van 5,7% zit het in het hoogste deciel van onze Duurzaam Dividend-score en behaalt het een aanvaardbare verwachte pay-outratio. De volatiliteit is aan de hoge kant, maar de bèta bedraagt een redelijke 0,77 in vergelijking met de index en 0,95 ten opzichte van zijn tegenhangers. Cashflowmaatstaven zoals de Free Cash Flow Yield en Capital Coverage doen het behoorlijk, net als de Winstverwachtingen en Winstgroei.  De waardering is aanvaardbaar met een verwachte P/E-ratio van 9,5x.

Freenet AG (FNTN GR) is een in Duitsland gevestigde netwerkonafhankelijke telecomprovider. Het bedrijf heeft zijn dividend op jaarbasis met 17% opgetrokken de afgelopen vier jaar, met telkens een verhoging in elk van de voorbije 5 jaar. Met een huidig verwacht dividendrendement van 6,0% scoort het in het hoogste deciel van onze Duurzaam Dividend-score. Freenet heeft zowel een lagere volatiliteit als een lagere marktgevoeligheid dan zijn Index en vergelijkbare waarden, met bèta’s van respectievelijk 0,89 en 0,94. Daarnaast biedt dit bedrijf aantrekkelijke waarderingen en kasstromen, gesteund door het free cash flow rendement en een aantrekkende verkoop.

National Grid Plc (NG/ LN) is een nutsbedrijf voor gas- en elektriciteit. NG heeft zijn dividend de voorbije 5 jaar verhoogd. Met een rendement van 4,7% scoort National Grid in het hoogste kwintiel van onze Duurzaam Dividend-score. Het bedrijf heeft een lage bèta van 0,61 in vergelijking met de index en een bewezen lagere volatiliteit.  De winstverwachtingen van National Grid namen gestaag toe en het bedrijf overtrof de laatste tijd steeds de verwachtingen, wat op de markt positief werd onthaald. Diverse waarderingsparameters liggen in de lijn van vergelijkbare aandelen.

Nestle NV (NESN VX) is een gediversifieerd consumptiebedrijf dat wereldwijd in circa 197 landen actief is. Nestle heeft zijn dividend de afgelopen 5 jaar consequent verhoogd met 6,6% en levert momenteel 3,2% op. De lage verwachte pay-outratio ondersteunt de volgehouden groei van het dividend. Bovendien heeft het bedrijf eigen aandelen ingekocht. Nestle heeft een lage bèta van 0,65 ten opzichte van de index en toonde een lagere volatiliteit; momenteel heeft het aandeel een van de laagste volatiliteitsverwachtingen in onze portefeuille.

SCOR SE (SCR FP) is een herverzekeraar die in twee segmenten actief is: Global P&C en Global Life. SCOR heeft zijn dividend de afgelopen 5 jaar in vier stappen met 7% opgetrokken. Met een rendement van 5,2% scoort het bedrijf in het hoogste deciel van onze Duurzaam Dividend-score in vergelijking met zijn Europese tegenhangers. Het had een lagere volatiliteit en een lagere marktgevoeligheid dan de brede markt en zijn tegenhangers. De winstverwachtingen stijgen na eerdere grote verrassingen wat de winst betreft. De sterke cashflows en de aanvaardbare waardering zorgen voor evenwicht; de verwachte P/E bedraagt 10,3x en de P/B 1,0x.

Joe Giroux  van de Amerikaanse vermogensbeheerder Legg Mason is portefeuillebeheerder van een fonds dat uitsuitend in Europa belegt (QS MV European Equity Growth) en van een fonds dat in aandelen van de hele wereld belegt (Legg Mason QS MV Global Equity Income Fund).