T-Groep, de uitzendgroep van het Vlaams Gewest, start de zoektocht naar een nieuwe aandeelhouder. KBC Securities leidt het verkoopproces.

De uitzendgroep is vandaag nog voor 99 procent in handen van het Vlaams Gewest. Het is de tweede keer dat de Vlaamse overheid werk maakt van een privatisering. In 2006 leek het al zover te komen, maar toen bleven de plannen politiek zonder gevolg. Deze keer is het menens. De adviseurs zijn al geselecteerd, een informatiebrochure aan potentiële kopers gaat eerstdaags de deur uit. KBC Securities leidt de zoektocht.

T-Groep, dat in 2002 een zelfstandig bedrijf werd, is uitgegroeid tot de tweede grootste onafhankelijke HR-dienstverlener in de Benelux met 121 kantoren en meer dan 770 medewerkers alsook 2.050 dienstenchequemedewerkers, zegt Mark Verstraete, ceo van T-Groep. Opvallend is dat het bedrijf erin slaagt om jaarlijks de winst met 20 procent te verhogen. Afgelopen jaar kwam de omzet uit op 380 miljoen en de brutowinst op 22,9 miljoen.

T-Groep is ook in Nederland actief waar het in 2008 Luba overnam. Verder omvat het ook de divisie Ascento, die advies geeft inzake rekrutering, selectie en outplacement.

Bij de zoektocht naar een nieuwe aandeelhouder spelen factoren als verankering, zakenethiek en tewerkstelling een belangrijke rol, zegt Dirk Van de Gehuchte, voorzitter van de raad van bestuur. ‘We mikken op een aandeelhouder die de identiteit van het bedrijf respecteert en T-Groep steunt in zijn verdere groei.’ Een verkoop aan een grote concurrent zoals Randstad of Adecco lijkt daarmee uitgesloten.

Verwacht wordt dat onder meer vanuit private equity-hoek naar het bedrijf gekeken wordt. Maar het kan ook gaan om HR-spelers die hier al actief zijn, maar niet in het segment van uitzendarbeid. Een handschoen die bijvoorbeeld SD Worx past.

‘We hebben een business plan om tegen 2020 een half miljard euro omzet te halen, we kunnen dat versnellen via overnames’, zegt Verstraete. T-Groep heeft geen schulden en heeft de middelen voor zo’n groeistrategie. ‘Dit bedrijf is altijd voorzichtig geleid. Misschien omdat we ooit zwarte sneeuw gezien hebben: voorzichtigheid zit in onze genen’, zegt Verstraete.

Specialisten denken dat de overheid 200 miljoen euro kan vangen voor T-Groep.