De Zweedse autobouwer Volvo Cars maakt komaf met de fysieke autosleutel. Binnen twee jaar kunnen klanten kiezen voor een virtuele sleutel in de vorm van een smartphone-app.

Het systeem werkt via Bluetooth, meldt Volvo. Met de virtuele sleutel zal je alles kunnen doen wat je nu doet met een gewone sleutel, zoals de deuren en koffer openen en vergrendelen en de motor starten.

Het meest voor de hand liggende probleem is uiteraard een platte batterij. Maar in een toelichting in de Britse krant The Daily Telegraph zegt Martin Rosenqvist, topman van de afdeling nieuwe wagens bij Volvo, dat het daar wel goed mee komt. ‘De levensduur van batterijen wordt steeds langer. En als mensen weten dat hun smartphone ook dienst doet als autosleutel, zullen ze er wel voor zorgen dat hun batterij opgeladen is.’

Autodelen

Volvo Cars noemt het eigen systeem een ’revolutie’ in de auto-industrie. Zo kan de virtuele sleutel gedeeld worden met andere gebruikers, zodat familieleden en vrienden ook met dezelfde auto kunnen rijden. Het zou bijvoorbeeld ook mogelijk worden om waar dan ook een auto te huren, waarna je er na ontvangst van de virtuele sleutel mee kan wegrijden.

Het systeem wordt volgende week voorgesteld op het Mobile World congres in Barcelona. Volvo Cars zal de technologie dit voorjaar testen via zijn autodeelbedrijf Sunfleet.

De autobouwer benadrukt dat klanten zullen kunnen blijven kiezen voor een fysieke sleutel.