Deze fruitpuzzel maakt het internet gek
Foto: rr

Een schijnbaar eenvoudige puzzel met appels, bananen en kokosnoten gaat viraal. Maar wat is de uitkomst nu?

Iedereen is er rotsvast van overtuigd dat hij bovenstaande puzzel binnen de minuut correct kan oplossen. Het probleem? Naargelang de gekozen methode is 14, 15 of 16 de uitkomst.

Op de eerste rij is de uitkomst van de som van drie appels 30, waardoor je kan afleiden dat één appel het getal 10 waard is. Op de tweede lijn staat dat een appel (dus 10) opgeteld met twee trossen bananen uitkomt op 18, waardoor je kan veronderstellen dat één tros bananen gelijk is aan het getal 4. De derde rij toont dat het verschil tussen een tros bananen (dus 4) een twee kokosnoten 2 is, wat leert dat de kokosnoten eveneens voor het getal 2 staan.

Wie dezelfde drie getallen aanhoudt, komt bij de optelsom in de laatste rij uit op 16. Maar is dit niet wat te snel gerekend? Aandachtige kijkers merken dat er 1 kokosnoot staat in plaats van 2 en dat je die dus ook maar 1 keer kan meetellen. Zo kom je uit op 15. Maar volgens sommigen telt de tros bananen in de laatste rij slechts 3 bananen en kan die dus enkel voor het getal 3 kan staan. Evengoed kom je dus uit op 14.