Meer dan 5.000 vertegenwoordigers van verschillende industriesectoren, zowel werknemers als werkgevers, hebben maandagmiddag in Brussel geprotesteerd tegen wat zij ‘dumping’ door de Chinese industrie noemen. Europa heeft volgens hen een te gebrekkig antwoord op het probleem. Vooral de staalsector was sterk vertegenwoordigd.

Iets voor 14 uur werd de betoging ontbonden, na een optocht door onder andere de Wetstraat. De protestactie verliep zonder incidenten.

‘Het was niet moeilijk om al deze mensen, zowel werknemers als werkgevers, uit een dertigtal sectoren en 18 landen, te overtuigen om vandaag naar Brussel te komen’, zei Geert Van Poelvoorde, CEO van de afdeling vlakstaal bij ArcelorMittal Europa en topman bij de Europese staalfederatie Eurofer. ‘Wij zijn voor vrije handel, maar ook voor eerlijke handel.’

De verschillende industriële sectoren vrezen dat de Europese Commissie China eind dit jaar de status van markteconomie verleent. ‘Als Europa die beslissing neemt, dan is het gedaan met anti-dumpingmaatregelen én met de industrie in Europa’, meent Van Poelvoorde. Ook andere sectoren vrezen de gevolgen van een erkenning van China als markteconomie.

Volgens de betogers is er nu ook al een groot probleem, ondanks dat er wel nog steeds anti-dumpingmaatregelen zijn. ‘De laatste drie jaar is de import van Chinees staal in Europa al verdubbeld, en dat aan een prijs onder de productieprijs’, aldus Van Poelvoorde aan. ‘Ja, Europa heeft antidumpingmaatregelen, maar die procedure is veel te traag. Sinds de financiële crisis zijn al 85.000 jobs verloren gegaan in de Europese staalsector, waarvan 7.000 in het laatste halfjaar.’

Peeters steunt sector

Federaal minister van Economie Kris Peeters laat maandag weten de bezorgdheid van werkgevers en werknemers te delen. Hij zal dit ook naar voor brengen op de volgende Europese Raad Concurrentievermogen, op 29 februari.

‘De Europese Unie kán en mág niet toelaten dat onze staalsector ten onder dreigt te gaan, en dat bijgevolg duizenden jobs verloren gaan. In België zijn 25.000 jobs in het geding: Arcelor Mittal in Gent en in Genk stelt meer dan 6000 mensen te werk. In Luik gaat het om 1300 jobs.’

Nieuwe maatregelen

Zelf stelt de Europese Commissie zich heel erg bewust te zijn van de moeilijkheden waar de staalindustrie en de andere energie-intensieve sectoren mee kampen. Maar de discussie over het toekennen van de status van markteconomie aan China moet daar los van gezien worden.

De Commissie verdedigt zich tegen de kritiek. In totaal heeft ze 37 zogenaamde handelsbeschermingsinstrumenten geactiveerd, waarvan er zestien rechtstreeks betrekking hebben op China, legde een woordvoerster uit. Vorige week vrijdag nog zijn voorlopige dumpingtarieven ingevoerd op de import van koudgewalst vlakstaal uit China en Rusland en zijn drie nieuwe onderzoeken geopend naar de mogelijke dumping van drie andere Chinese staalproducten op de Europese markt.