Stevige opstoot Japanse beurs
Foto: AP

De Nikkei-index op de beurs van Tokio is maandag maar liefst 7,16 procent gestegen, te danken aan een kleine koersdaling van de yen. Toch is ook die stijging nog lang niet voldoende om het forse verlies van vorige week te compenseren.

De index van 225 ster-waarden steeg 1.069,97 punten tot 16.022,58 punten. De vier vorige beursdagen daalde de index 11,10 procent. De bredere Topix steeg maandag 8,02 procent, nadat de graadmeter vorige week 12 procent was gedaald.

Toch was er eigenlijk maar weinig reden voor optimisme. Maandag raakte bekend dat het Japanse bbp in het vierde kwartaal van 2015 met 0,4 procent was gedaald tegenover het voorgaande kwartaal, wat meer is dan gedacht. Vooral de lagere consumptie lag aan de basis van de krimp. Op jaarbasis werd een bescheiden economische groei van 0,4 procent genoteerd in Japan.

De opstoot lijkt dan ook niet zozeer te danken aan betere vooruitzichten, maar op een sterke compensatie na de terugval van vorige week. Mogelijk zijn er beleggers die de sterke koersdaling zien als een kans om aandelen bij te kopen.