Aandeelhouders Volkswagen trekken naar Nederland voor schadevergoeding
Foto: EPA

Een pas opgerichte Nederlandse organisatie wil een zaak aanspannen tegen het bedrijf, in naam van alle grote Volkswagenaandeelhouders die geld verloren door het dieselschandaal. De Nederlandse rechter kan als enige Europese land een bindende groepsschikking opleggen.

Dat schrijft de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad maandag. De stichting Volkswagen Investor Settlement Foundation wil eerst onderzoeken welke schade beleggers hebben geleden. Het gaat om beleggers die tussen 23 april 2008 en 4 januari 2016 aandelen of obligaties in Volkswagen hebben gekocht. Door het dieselschandaal hebben sommigen van hen forse verliezen geleden op de waarde van hun aandelenpakket.

Bedoeling is dan om met Volkswagen tot een overeenkomst te komen over het uitbetalen van een schadevergoeding. De Nederlandse rechter kan dat akkoord dan wereldwijd binden verklaren door de Nederlandse Wet collectieve afwikkeling massaschade (WCAM). Een gelijkaardig akkoord werd eerder al gebruikt bij Shell, na een schandaal over de omvang van de oliereserves.

De stichting handelt wel alleen in naam van institutionele beleggers, zoals bijvoorbeeld pensioenfondsen. Kleine beleggers kunnen zich niet bij die zaak aansluiten. Er lopen wel andere procedures daarvoor. Zo trekt ook in Nederland de beleggersorganisatie VEB naar de rechter.