ANALYSE. Ook Saudi's wagen zich aan blufpoker in Syrië
Adel al-Jubeir, Saudische minister van Buitenlandse Zaken. Foto: reuters
Saudi-Arabië gaat vliegtuigen en mogelijk ook grondtroepen naar Syrië sturen om tegen IS te vechten. Daarmee voert het land zijn inzet in de complexe Syrische strijd op en verhoogt de kans op escalatie, stelt onze correspondent in het Midden-Oosten, Jorn De Cock.

‘Als de internationale coalitie besluit elite-eenheden in de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië in te zetten, is Saudi-Arabië bereid daaraan deel te nemen’, zei de Saudische minister van Buitenlandse Zaken, Adel al-Jubeir, dit weekeinde in een gesprek met de Süddeutsche Zeitung.

Over een groeiende Saudische inzet in Syrië regent het al weken geruchten en halve mededelingen, maar die worden steeds concreter. Riyad wordt vaak verweten religieus-ideologisch niet veraf te staan van IS, maar aan de frontlijnen zijn de twee ultraconservatieve soennitische krachten geen vrienden.

Saudi-Arabië nam eerder al beperkt deel aan luchtaanvallen op IS-stellingen in Irak. Een inzet van Saudische gevechtsvliegtuigen in Syrië, laat staan special forces op de grond, zou echter veel gevoeliger liggen. De achtergrond voor de mogelijke escalatie ligt in de Russische en Iraanse steun voor het regime van president Bashar al-Assad in Syrië.

Gevaarlijk spel blufpoker

In een horrorscenario zou de toenemende Turkse en Saudische frustratie kunnen uitlopen op de perfecte sectarische oorlog in het Midden-Oosten, waarbij Saudische special forces in Oost-Syrië slaags raken met troepen van de Iraanse Revolutionaire Garde. Alleen lijkt geen van de twee landen uit te kijken naar zo’n directe confrontatie.

De Saudische aankondigingen worden voorlopig in de regio dan ook gezien als een volgende escalatie in een gevaarlijk spel blufpoker.