De favoriete aandelen van Yves Dalemans
Yves Dalemans Foto: rr
Yves Dalemans, financieel analist technologiesector bij KBC Asset Management, blijft ondanks alles positief tegenover de aandelenmarkten. Deze vijf aandelen zijn volgens hem wel nog steeds koopwaardig.

De aandelenmarkten zetten 2016 stormachtig in: tussen Nieuwjaar en carnaval werd de mooie winst van 2015 vlot van de tabellen geveegd door beleggers die naar veilige obligatiehavens vluchtten. Beursschommelingen zijn niet ongewoon, maar bewegingen van deze orde doen vaak vermoeden dat er ernstige problemen op til zijn in de wereldeconomie of in het financiële systeem. We zien hier geen tekens van. Daarom houden we vast aan onze positieve houding tegenover de aandelenmarkten.

Nokia

Het bekende Finse telecombedrijf is terug van weggeweest. Nadat 2 jaar geleden de verlieslatende gsm divisie verkocht werd aan Microsoft, focust het bedrijf nu meer op telecomapparatuur (onder meer gsm masten). De overname van Alcatel-Lucent past hierin en zal de positie van Nokia op deze markt versterken. De kleinere divisie HERE, die autonavigatiesystemen aanbiedt, is verkocht aan een consortium van Duitse autoconstructeurs (Daimler, Audi en BMW). Na de verkoop aan Microsoft van de gsm divisie, bezit het bedrijf nog veel patenten. Het probeert ook die patenten ten gelde te maken via overeenkomsten met smartphone fabrikanten zoals Samsung.

Apple

Apple rapporteerde matige resultaten over het voorbije kwartaal. De iPhone-verkopen bleven stabiel, de iPad en de iMac daarentegen zagen hun verkopen afnemen. Voor het volgende kwartaal verwacht het bedrijf een omzet tussen de 50 en 53 miljard USD. Dit zou meteen een eerste omzetdaling in meer dan 10 jaar betekenen. De matige resultaten zijn weinig verrassend omdat Apple de bestellingen bij de toeleveranciers verminderde. Toch hebben we weinig reden om aan te nemen dat de positie van Apple op de smartphonemarkt onder druk komt. Gelet op de balans van het bedrijf is Apple, in de huidige turbulente tijden op de beurs, een zeer defensief aandeel. Het bedrijf heeft gigantische vrije kasstromen (60 miljard USD per jaar) en beschikt over een netto cash positie van 150 miljard USD.

SAP

De Duitse softwarereus kon uitpakken met sterke resultaten over het vierde kwartaal. Zo stegen de licentie-inkomsten met 11% en de onderhoudsopbrengsten met 6%. SAP heeft enkele moeilijke jaren achter de rug. De opkomst van gespecialiseerde aanbieders van cloudsoftware, zorgde ervoor dat de omzet uit nieuwe licenties een aantal kwartalen op rij daalde. Met eigen cloudpakketten en ook met S4/Hana (het nieuwe ERP pakket) verwachten we dat SAP opnieuw zal aanknopen met omzetgroei. Met het nieuwe ERP pakket staat SAP aan het begin van een nieuwe productcyclus. Een andere troef van het bedrijf is de Hana-database. Hana is een zogenaamde in-memory-database waardoor de analysecapaciteit veel hoger is en is tevens het platform waarop het nieuwe ERP pakket zal draaien. Daarmee is SAP ook een geduchte concurrent geworden van Oracle op de databasemarkt.

Alphabet (Google)

De Amerikaanse internetreus heeft er opnieuw een sterk kwartaal opzitten. Zo steeg de omzet in het vierde kwartaal met 19%. Ook de nettowinst nam sterk toe. De nieuwe naam Alphabet is meer dan enkel een naamsverandering. Onder de nieuwe structuur worden de kernactiviteiten van het oude Google apart gerapporteerd. De inkomsten hier zijn vooral advertentie-inkomsten. Het andere segment zijn de nieuwe projecten (zoals de zelfrijdende auto) waarin Alphabet investeert en waarvan het hoopt dat ze voor nieuwe winstgroei in de toekomst gaan zorgen. Deze divisie boekte een operationeel verlies van 3,57 miljard USD. De hogere visibiliteit wordt alvast gesmaakt door de aandeelhouders.

Microsoft

Ook het grootste softwarebedrijf ter wereld kon uitpakken met sterke cijfers over het voorbije kwartaal. De clouddiensten (Azure, Office 365) waren opnieuw de sterkhouders van de groep. De omvangrijke diversificatiestrategie werpt duidelijk zijn vruchten af. De belangrijkste groeipolen van het bedrijf zijn de clouddiensten. Zo is er enerzijds Azure, een cloudplatform waar applicaties kunnen draaien en opgeslagen worden. Anderzijds is er Office 365, de cloudversies van populaire applicaties zoals e-mail, Word. Beiden zagen hun omzet opnieuw sterk toenemen. Het bedrijf is hierdoor veel minder afhankelijk geworden van het Windows besturingssysteem. Toch blijft dat een belangrijk onderdeel van de groep. De slabakkende pc-verkopen kunnen dit jaar wel op de omzet en winstgroei wegen.