Ten vroegste over anderhalf jaar vaccinproeven tegen zika
Foto: REUTERS

De eerste grootschalige klinische proeven met een vaccin tegen het zikavirus zullen pas ten vroegste over 18 maanden van start kunnen gaan. Binnen enkele weken zullen er wel al tests ontwikkeld worden die een snelle diagnose mogelijk maken.

Momenteel lopen vijftien projecten om een vaccin tegen het zikavirus te vinden, waarvan er twee in een gevorderd stadium van ontwikkeling zijn. Eén door de National Institutes of Health in de Verenigde Staten en één door het Indiase bedrijf Bharat Biotech.

Behalve vaccins zijn wetenschappers ook bezig met de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen het zikavirus. Daarnaast lopen er ook studies om te kijken of al bestaande profylactische medicijnen gebruikt kunnen worden om infecties bij zwakkere bevolkingsgroepen te voorkomen. “Dat lijkt voorlopig meer uitvoerbaar en sneller dan een genezende behandeling”, zegt Marie-Paule Kieny, adjunct-directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Te kleine schedel

Het zikavirus wordt via muggen verspreid. Wanneer een zwangere vrouw het virus oploopt, zou dat onder andere kunnen leiden tot microcefalie (te kleine schedel) bij zuigelingen. Volgens Kieny zullen experten binnen vier tot acht weken uitsluitsel kunnen geven over de rol die het virus speelt bij die aandoening.

De WHO kondigde begin deze maand al een internationale noodtoestand af voor de volksgezondheid vanwege de snelle verspreiding van het zikavirus.