Zeg, ken jij de mosselman?
Sam De Kegel beschrijft in zijn boek ‘Zeg, ken jij de mosselman’ beroepen die ooit het straatbeeld bepaalden, maar die vandaag grotendeels verdwenen zijn. Foto: Jobat.be
Auteur Sam De Kegel uit Laarne werd voor zijn boek 'Zeg ken jij de mosselman' geïnspireerd door de twaalf stielen van zijn grootvader. “Er staan zeker 300 beroepen in, ik heb zelfs een register gemaakt”, lacht Sam De Kegel. “Het idee ontstond toen ik een reeks artikels schreef over uitstervende beroepen. Een uitgeverij zag daar wel een boek in. De voorwaarde was wel dat ik ook naar de toekomst zou kijken, want er komen voortdurend nieuwe beroepen bij.”

App-ontwikkelaars
De Kegels grootvader is van Kalken, en nu 92 jaar. “Als kind hing ik aan zijn lippen wanneer hij vertelde over de oorlog, maar ook over wat hij allemaal gedaan heeft. Oké, hij heeft geen twaalf, maar toch zes beroepen uitgeoefend. Voor de oorlog was hij kolenboer, melkboer en koetsier, daarna bieruitzetter, taxichauffeur en cafébaas. Een jobhopper avant la lettre! In mijn boek beschrijf ik beroepen die honderd of honderdvijftig kaar geleden het straatbeeld bepaalden, maar die vandaag grotendeels verdwenen zijn. Gareelmakers, wagenmakers, mandenvlechters, schaapherders, bootrekkers, klompenmakers – heel veel textielberoepen ook.”

Eigenlijk gaat het altijd zo: zullen er over vijftig jaar nog app-ontwikkelaars zijn? Waarschijnlijk is dat over vijftig jaar ook een fossiel beroep geworden. Een app-ontwikkelaar die ik interviewde verwachtte die vraag niet, omdat hij nu hot en trendy is, maar dat zegt niets over de toekomst. Technologie veranderde vroeger al even snel als nu. Mijn lezers wil ik vooral meegeven dat je niet op je lauweren mag rusten: je beroep kan vroeg of laat verdwijnen.”

Heruitvinden
Dat laatste geldt in de overtreffende trap voor bedrijven: je moet jezelf blijven heruitvinden. “Zoals dat ene bedrijf dat vroeger karrenwielen maakte en nu dienbladen. Technologiebedrijven moeten zichzelf gemiddeld om de drie maanden heruitvinden. Tijdens mijn lezingen voor ondernemers, maar ook voor studenten, heemkundigen en het bredere publiek leg ik daar de nadruk op. Ik bespreek dan met hen welke beroepen toekomst hebben.”

>

>

>