Bankaandelen sleuren beurzen weer omlaag
Eerder vandaag sloten de Aziatische beurzen ook met duidelijke verliezen Foto: AP

Het is weer grote malaise op de Europese beurzen. Het lichte herstel van gisteren is alweer volledig weggeveegd. Zowel Frankfurt, Madrid, Athene, Kopenhagen, Helsinki, Wenen, Amsterdam als Brussel sluiten ruim 2 procent lager af.

De dag begon nog slechter, met na amper een uur al verliezen van meer dan 3 procent lager. De meeste indices, waaronder Brussel vertoonden daarna wat herstel, maar Athene ging verder de dieperik in tot zelfs 6 procent verlies.

De Bel20 eindigt op een verlies van 2, 78 procent, en zakt zo tot 3.130,76 punten. De zwaarste verliezen zijn voor de financiële aandelen. Delta Lloyd staat opnieuw onderaan, met een verlies van 13.58 procent. KBC en Ageas incasseren een klap van ruim 4 procent. 

Ook elders in Europa gaan vooral de bankaandelen onderuit. Dat is het duidelijkst op de beurs van Parijs. Société Générale verliest 12,57 procent, ook Axa en BNP Paribas noteren meer dan zes procent lager.

De redenen voor de paniek bij de beleggers zijn divers. Op de eerste plaats zijn banken via de kredietverlening aan bedrijven en consumenten sterk gevoelig voor de algemene economische ontwikkeling. Dus zorgen over de groei van de wereldeconomie – wegens de lage olieprijs en de tegenvallende groei in China en de VS – wegen automatisch ook op de winstperspectieven van banken.
Ten tweede maken beleggers zich zorgen over de blootstelling van banken aan bedrijven die actief zijn in energie- en grondstoffensector. Als de olieprijzen op de huidige lage niveaus blijven, komen veel bedrijven in die sector in de problemen en kunnen ze hun kredieten aan de banken niet terugbetalen.
Een derde negatieve factor is de lage rente. Banken verdienen geld met het verschil op de ontvangen rentes voor leningen aan bedrijven en consumenten, en de rente die ze betalen als ze zelf lenen. Als rentes over de hele linie dalen, komt er druk op de rentemarge van banken.
Nico Tanghe
Economie & Financiën

 

 

 

Chinees nieuwjaar

Eerder op de dag was de beurs van Hongkong na drie verlofdagen met bijna 4 procent verlies dicht gegaan. De nieuwjaarsperiode was duidelijk niet genoeg om het vertrouwen te herstellen. De beurs van Tokio was nog dicht voor een feestdag.