Barco beloont aandeelhouders
Foto: Photo News

Voor het zesde jaar op rij stelt Barco zijn beleggers een hoger dividend voor. De Kortrijkse beeldvormingsspecialist presteerde in 2015 iets beter dan de analisten verwacht hadden en voorspelt voor dit jaar een omzetgroei van rond de 5 procent.

Dat zegt het bedrijf in een persbericht over zijn jaarresultaten. Barco boekte in 2015 een omzetgroei van 13,3 procent tot 1,028 miljard euro. De adjusted ebitda (winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) kwam uit op 74,1 miljoen euro (+24,1 pct). De nettowinst daalde wel met 27,2 procent tot 17,4 miljoen euro. Daarbij zit de nettowinst van 47 miljoen euro uit de stopgezette activiteiten. Barco verkocht eind januari 2015 zijn defensie- en luchtvaartdivisie. In de tweede jaarhelft draaide het bedrijf netto 25,3 miljoen euro verlies, onder invloed van waardeverminderingen en herstructureringslasten.

Barco-topman Eric Van Zele spreekt van ‘goede resultaten’. ‘Elk van de divisies liet een omzetgroei noteren, verbeterde zijn ebitda-marge en lanceerde nieuwe groei-initiatieven. De Entertainment-divisie bevestigde haar marktleiderschap in cinema en de Healthcare-divisie liet een verdere groei noteren dankzij de toepassingen voor de digitale operatiekamer. De Enterprise-divisie liet opnieuw een hogere omzet optekenen in het Corporate segment, terwijl de omzet voor Control Rooms stabiel bleef.’

Hoger dividend

De raad van bestuur van het technologiebedrijf zal de aandeelhouders een dividendverhoging van 1,6 naar 1,75 euro bruto per aandeel voorstellen. Het is al de zesde verhoging op rij. Voor de crisisjaren 2008 en 2009 betaalde Barco geen dividend uit, maar in de jaren erna trakteerde het bedrijf zijn aandeelhouders telkens op een dividendverhoging.