Waarom u stress tijdens de zwangerschap moet vermijden
Foto: BELGAIMAGE

Een Vlaamse baby weegt gemiddeld 3,4 kilo. Maar baby’s van moeders die tijdens de tweede helft van hun zwangerschap meer stress hebben, wegen gemiddeld bijna een halve kilo lichter.

Toen in 2006 beslist werd dat in de gemeente Dessel gedurende 300 jaar radioactief afval zou worden opgeslagen, mochten de inwoners in ruil een gunst vragen. Dat werd de Gezondheidsstudie 3xG - kort voor Gezondheid, Gemeenten, Geboorten-, waardoor de gezondheid van driehonderd moeders en hun baby’s uit Mol, Dessel en Retie intensief wordt opgevolgd.

In deze streek, vroeger bekend voor haar zware industrie, bleken de mensen de eerste jaren van het onderzoek meer cadmium en arseen in het bloed te hebben dan de gemiddelde Vlaming. ‘Die hoge concentraties zijn nu gedaald’, zegt Greet Schoeters van het VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek. ‘We hebben ook vastgesteld dat de concentratie aan zware metalen samenhangt met de leefgewoonten. Dat blijkt uit de vragenlijsten die de mensen invullen.’

Arseen komt van nature in de bodem voor en kan zo in het grond- en putwater terechtkomen. Moeders die het putwater gebruiken, hebben meer arseen in het bloed. Het eten van vis is een andere factor die het arseengehalte beïnvloedt. Maar dat gaat om een onschuldige vorm van arseen.

480 gram lichter

Behalve de zware metalen onderzocht 3xG ook het geboortegewicht van de 300 baby’s. Het gemiddelde geboortegewicht bedraagt 3,4 kilo, dat is exact evenveel als het gemiddelde van alle Vlaamse baby’s.

Uit het onderzoek blijkt wel dat baby’s van de moeders die aangaven tijdens de laatste zes maanden van de zwangerschap meestal stress te hebben gehad, 480 gram minder wogen dan de baby’s van de moeders die nooit stress ervaarden. Het ging in totaal om 10 procent of 30 moeders die aangaven veel stress te hebben gehad. ‘We veronderstellen dat de invloed van stress voor alle Vlaamse baby’s geldt, maar ons onderzoek beperkt zich natuurlijk tot de drie Kempense gemeenten’, zegt Nathalie Lambrechts van VITO.

De 300 baby’s zullen nu de komende achttien jaar gevolgd worden.