Commissie keurt overname Base door Telenet goed
Foto: BELGA

Liberty Global, eigenaar van Telenet, mag van de Europese Commissie de mobiele operator Base overnemen. Voor Europees commissaris Margrethe Vestager volstond de verkoop van Mobile Vikings aan Medialaan om de concurrentie op de Belgische markt te waarborgen. Minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) wijst op het belang van kleine virtuele operatoren voor die concurrentie.

Telenet vond al in april 2015 een akkoord met eigenaar KPN om Base over te nemen. Het was echter wachten op de goedkeuring van de Europese Commissie om de deal ook juridisch af te ronden.

De verkoop van de virtuele operator Mobile Vikings aan Medialaan, en de overname door dat bedrijf van alle klanten van Jim Mobile van Base, is voor Vestager de belangrijkste voorwaarde om de overname goed te keuren. Medialaan heeft daarbij ook een akkoord met Liberty Global om het Base-netwerk gedurende vijf jaar te mogen gebruiken.

Concurrent Mobistar had eerder kritiek op de overname. Het bedrijf vreest dat Telenet al zijn  internet- en televisieklanten straks ook mobiele diensten gaat verkopen. Als Telenet Base overneemt, krijg je in Vlaanderen een gebeiteld duo­polie waar niemand tegenop kan’, klonk het eind vorig jaar nog bij Pierre Louette, secretaris-generaal van Orange, en Jean-Marc Harion, de ceo van Mobistar. 

De Croo: 'Concurrentie vrijwaren'

Minister van Telecom De Croo is vooral blij met de belofte van Telenet om te investeren in een betere dekking van het mobiele netwerk van Base. 'Het belang van mobiel internet zal de volgende jaren alleen maar toenemen. Daarom is het belangrijk dat er voldoende netwerkinvesteringen gebeuren om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren en de digitale samenleving verder te laten groeien', klinkt het in een persbericht.

'Base heeft de voorbije jaren een belangrijke rol gespeeld in de Belgische telecommarkt', klinkt het bij De Croo. 'De operator stond gekend voor innovatieve aanbiedingen tegen lage prijzen. Daarnaast kreeg een hele reeks kleine, alternatieve mobiele spelers, de zogenaamde mobiele virtuele netwerk operatoren (mvno's, zoals Jim Mobile, red.) via Base toegang tot het mobiel netwerk. Die zorgden voor een scherpere marktwerking en meer concurrentie.'

De minister vindt het dan ook belangrijk dat die mvno’s ook na de overname hun rol van innovatoren en prijsdrukkers blijven spelen. Dat wordt beaamd door zijn collega, minister van Werk Kris Peeters (CD&V). 'Concurrentiële prijzen en een eerlijke concurrentie zijn essentiële elementen van een goede marktwerking. Dat lijkt nu gegarandeerd.'