Club Brugge - Standard is op 19 maart de finale van de Belgische voetbalbeker. Een ijzersterk Club Brugge versloeg woensdagavond voor het eerst het AA Gent van Hein Vanhaezebrouck. Het werd 1-0, nadat AA Gent de heenmatch met 2-1 had gewonnen. Topschutter Diaby scoorde het enige doelpunt van de match. Club Brugge mag dus voor het tweede jaar op een rij naar de Heizel. Het won ook vorig jaar de beker.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Michel Preud’homme koos, op Laurens De Bock in plaats van Dion Cools na, voor dezelfde elf namen die twee weken geleden met 2-1 verloren in de Ghelamco Arena. Abdoulay Diaby kreeg in de spits dus weer de voorkeur op Jelle Vossen, die vrede moest nemen met een plaatsje op de bank. Bij AA Gent kon trainer Hein Vanhaezebrouck weer rekenen op Renato Neto, die terugkeerde uit blessure (bekijk de opstellingen en wissels hier ).

Het Jan Breydelstadion daverde al lang voor de aftrap op zijn grondvesten. De Brugse fans hadden voor de gelegenheid 20.000 blauw-zwarte vlaggen laten aanrukken en zorgden vanaf het eerste fluitsignaal voor een echte cupsfeer. En de vonk sloeg meteen over op het veld. De thuisploeg moest winnen om de finale af te dwingen en had na twee minuten al op voorsprong kunnen staan. Sels redde echter een stevige knal van Vanaken met een goede reflex. AA Gent herstelde na tien minuten het evenwicht en werd zelfs de beste ploeg op het veld. Net zoals in de heenmatch werd Club tegen het eigen doel gedrukt, maar net zoals twee weken geleden was het Club Brugge dat de score opende via Diaby. Na 21 minuten stuurde Vanaken met een subtiel passje de aalvlugge spits in het straatje. Gouden Stier Diaby dook prima tussen twee verdedigers en was net iets sneller op de bal dan Sels: 1-0 en Club Brugge virtueel naar de finale.

AA Gent monopoliseerde de bal (61%), maar faalde telkens in de zone van de waarheid. De Brugse organisatie stond als een huis en aanvallende spelers als Izquierdo en Refaelov zakten geregeld tot de eigen achterlijn terug om op de Gentse vleugelbacks te verdedigen. Mbark Boussoufa zag vanuit de tribune dat Club-doelman Butelle in de eerste helft geen enkele gevaarlijke bal moest pakken.

AA Gent bijt tanden stuk op Brugse organisatie

En in de tweede helft ging het van kwaad naar erger met Gent. De landskampioen voetbalde slordig, creëerde nauwelijks een doelkans en kneep af en toe de billen dicht na een snelle counter van Club. De beste Gentse mogelijkheid kwam er in de zestigste minuut na een domme overtreding van De Bock op Kums aan de rand van de zestien. Milicevic knalde de vrije trap staalhard door de muur, maar Butelle stond pal. Aan de overkant dreigde een verbeten thuisploeg via Vanaken, Refaelov en Vormer.

AA Gent had echter aan één tegengoal genoeg en dus volgde een erg intense slotfase. Daarin kreeg AA Gent nog twee goede mogelijkheden om alsnog de finale binnen te halen. Simons keerde echter een kopbal van Mitrovic voor de lijn en Kums miste een vrije schietkans. De Brugse fans beten hun nagels stuk op de tribune, maar mochten in de 93e minuut een gigantisch feestje inzetten. Zondag staat opnieuw Club Brugge  - AA Gent op het programma. Dit keer in de competitie. Hein Vanhaezebrouck heeft oplapwerk te doen.

Club Brugge – Standard wordt een heruitgave van de finale van 2007. Toen won Club Brugge met 1-0.  De finale vindt plaats op 19 maart.

Opvallend: Abdoulay Diaby zit ondertussen al aan 16 goals en 5 assists voor Club Brugge dit seizoen in alle competities samen.

Hoogtepunten

2’ Sels moet al meteen aan de bak. Na een schot van Vormer komt de bal na enkele stationnetjes bij Vanaken. Die knalt de bal op de voeten van de Gent-doelman! Felle start van Club!

11’ Butelle krijgt een eerste bal te verwerken. Een gekraakt schot van Danijel Milicevic kan de Franse doelman niet verontrusten. Wat later knalt de Zwitser van buiten de zestien hoog over.

21’ Nielsen gaat onder een inworp door. Via Vanaken komt de bal bij Refaelov, die Diaby bereikt. De spits laat Sels geen kans: 1-0 en Club virtueel bekerfinalist.

26’ AA Gent heeft 61% balbezit, maar staat achter en zoekt naar openingen. Voorlopig vinden de Buffalo’s elkaar niet.

28’ Club heeft zelfvertrouwen getankt. Opnieuw is Vanaken betrokken en Izquierdo knalt op doel. Sels gaat goed plat.

29’ Vormer gaat in duel met Dejaegere, waarbij die laatste op de bal valt. Er wordt gefloten voor hands, terwijl Dejaegere naar kant moet voor verzorging.

41’ Enkele minuten voor de rust en Gent heeft Butelle nog steeds niet echt kunnen bedreigen. Simon dwong een corner af, maar Neto kopt die ver naast.

60’ Kums komt er eindelijk eens door na een combinatie van Gent. De Bock is te laat en geeft een vrije trap weg op een interessante plek. Milicevic knalt de bal door de muur, waar zijn ploegmaats een gat maakten. Butelle staat echter pal en pakt klemvast.

70’ Vormer snoept de bal af op de helft van Gent en knalt meteen op doel. Sels pakt makkelijk.

82’ Depoitre legt prachtig af voor Kums, die een vrije schietkans krijgt. De Gouden Schoen mist echter zijn volley, die over gaat.

83’ Butelle gaat helemaal onder de bal door bij een corner. Mitrovic kopt op doel, maar Simons keert van de doellijn.

86’ Vanaken bedient Refaelov. Die wacht op de opkomende Meunier maar schiet toch zelf. Hoog over...

Herbeleef hier de wedstrijd fase per fase.