Rick Santorum trekt zich terug en steunt Marco Rubio
Rick Santorum Foto: reuters

De conservatieve Republikein Rick Santorum houdt het voor bekeken in de race om VS-president te worden. Hij roept zijn aanhangers op om Marco Rubio te steunen. Ook Rand Paul gaf woensdag al op.

Rick Santorum, voormalig senator van Pennsylvania, kondigde woensdagavond aan dat hij niet langer meedingt naar de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen.

Santorum haalde bij de eerste caucus in Iowa maandag slechts 1 procent van de stemmen en was daarmee de voorlaatste kandidaat. In 2012, toen hij ook al opkwam als kandidaat, won Santorum nog in Iowa. Uiteindelijk moest hij het toen enkel afleggen tegen Mitt Romney voor de nominatie.

Santorum sprak zijn steun uit voor Marco Rubio. Die eindigde verrassend derde tijdens de eerste voorverkiezing in Iowa.

Ook Paul stopt

Ook senator Rand Paul kondigde eerder aan zich terug te trekken. Bij de voorverkiezingen in Iowa strandde Rand Paul op een vijfde plaats, met 4,5 procent van de stemmen. De senator van Kentucky trekt daar nu zijn conclusies uit, en stapt uit de presidentiële race.

‘Het is een geweldige eer geweest om mee campagne te kunnen voeren, maar vandaag stop ik ermee’, verklaarde Paul woensdag. ‘Maar ik blijf klaar en bereid om te vechten voor persoonlijke vrijheden.’

Ook Paul is aanhanger van de conservatieve Tea Party en daagde huidig president Barack Obama nog voor de rechter om een einde te maken aan de afluisterpraktijken van de spionagedienst NSA.

Verwacht wordt dat Paul nu volop voor zijn herverkiezing als senator zal gaan. Er blijven nog 11 presidentskandidaten over, waarvan 9 bij de Republikeinen.

Mike Hukabee was meteen na de bekendmaking van de uitslagen van de caucus in Iowa de eerste Republikeinse kandidaat die opgaf.