Aanhouding twee ‘Kamikaze Riders’ verlengd
Foto: Photo News

Saïd Saouti (30) en Mohamed Karay (27), de twee leden van de Kamikaze Riders die verdacht worden van het plannen van een aanslag, blijven nog minstens een maand in de cel. Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist zo meldt het federaal parket. Beide verdachten ontkennen nog steeds dat ze een aanslag zouden gepland hebben of lid zouden zijn van een terroristische groep.

Saouti en Karay maken beiden deel uit van de Brusselse motorclub ‘Kamikaze Riders’, waarvan minstens een aantal leden rechtstreekse linken heeft met het opgedoekte Sharia4Belgium. Zo was Abdelouafi Elouassaki, één van de vier broers van de beruchte familie van Vilvoordse Syriëstrijders, lid van de Kamikaza Riders tot hij om het leven kwam bij een verkeersongeval. Saïd Saouti, oprichter van de Kamikaze Riders, zou de broers Elouassaki ook gekend hebben.

Volgens het federaal parket waren er ernstige aanwijzingen dat Saouti en Karay een aanslag planden, ‘in de stijl van de aanslagen in Parijs’. Doelwitten zouden daarbij de Grote Markt van Brussel, het hoofdcommissariaat van de politie van Brussel op de Kolenmarkt en de militairen en politiemannen in uniform in de Brusselse agglomeratie geweest zijn.

Afscheidsbrief

Begin januari raakte bekend dat bij Mohamed Karay ook een afscheidsbrief gevonden was maar zijn advocaat, meester Xavier Carrette, blijft erbij dat die niets met enige aanslag te maken had.

‘Hij richt zich in die brief tot zijn vader, terwijl die al in 2014 overleden is’, klinkt het. ‘Hij vraagt ook aan zijn intussen ex-vriendin om verder te gaan met haar leven, terwijl hij al in 2013 met iemand anders is gehuwd, en over zijn dochtertje, dat een paar maanden oud is, spreekt hij met geen woord. Het is wel duidelijk dat die brief al van een hele tijd geleden dateert.’