Iedereen heeft ooit wel eens iets gedaan waar hij minder trots op is. Dat is voor een megaster als Leonardo DiCaprio niet anders. En die wil niet dat u daar getuige van bent.

In 1996, in de begindagen van zijn carrière als filmster, speelde Leonardo DiCaprio mee in Don’s plum, een film van regisseur R.D. Robb. Een lowbudgetfilm gedraaid in zwart-wit over een groep jongeren die hun dagen vullen met rondhangen in een diner en vuile praat verkopen. DiCaprio speelde er onder meer aan de zijde van Tobey Maguire, die later furore zou maken als Spider-Man.

Zij gingen ervan uit dat de opnames, die amper een zestal dagen duurden, zouden gebruikt worden voor een kortfilm die alleen op een paar obscure filmfestivalletjes te zien zou zijn. Een vingeroefening die niet voor het grote publiek bestemd was, dus.

Maar toen dat anders bleek uit te draaien, waren ze daar op zijn zachtst gezegd niet al te opgezet mee. Ze gingen zelfs zo ver gerechtelijke procedures aan te spannen om de verspreiding van de film tegen te houden. Het resultaat: in de VS en Canada mag Don’s plum niet vertoond worden.

Producer Dale Wheatley sprak meermaals zijn spijt uit over de gang van zaken en besloot eerder deze maand de film gratis op het internet te gooien. ‘Als schrijver en producer maak ik gebruik van mijn recht om de film beschikbaar te maken, louter en alleen met als doel mijn werk als onafhankelijke filmmaker te promoten.’ Lang duurde de pret echter niet: na een paar dagen werd de film van het web gehaald. Op vraag van Dicaprio, aldus Wheatley.

 

 

Wie Leonardo DiCaprio in zijn glansrol als ‘Derek’ wil zien, moet dus voorlopig tevreden zijn met enkele korte clips of met de Russische gedubde versie op Youtube.