Concepcion Picciotto, ook wel Connie of Conchita genoemd, is dood. De vrouw, die steeds een pruik en sjaal droeg, en een beetje verdwaald leek in haar wereld, kampeerde tientallen jaren voor het Witte Huis om te protesteren tegen nucleaire proliferatie.

‘Concepcion, RIP. Love’ stond er dinsdagmorgen op een bord dat voor haar tent geïnstalleerd werd aan 1600 Pennsylvania Avenue. Volgens de Washington Post overleed ze maandag in een centrum van een ngo voor thuisloze vrouwen in Washington. Ze werd tachtig.

De vrouw was een bekende voor al wie in het Witte Huis werkte. Ze wisselde ook regelmatig gedachten uit met toeristen, die dan meestal perplex stonden toen ze haar een beetje warrige uitspraken hoorden over de talrijke goede doelen die haar na aan het hart lagen.

Jeanne d’Arc

Concepcion Picciotto is een Spaanse die tot Amerikaanse werd genaturaliseerd. Ze werkte in New York als vertaalster voor de Verenigde Naties en voor het handelsbureau van de Spaanse ambassade. Begin jaren negentig gaf ze haar leven een radicale wending en installeerde ze zich op het voetpad van Lafayette Square, waar toen al een andere actievoerder woonde, die intussen ook al overleden is.

‘De hele wereld moet het weten. Ik zal deze plaats nooit verlaten’, zei ze vijftien jaar geleden nog aan het Franse nieuwsagentschap AFP. ‘Ik ben hier als Jeanne d’Arc: het is lastig, maar we moeten vooruit.’ De vrouw had uitzicht op de ramen van het beroemdste gebouw van Washington, waar ze zowel Ronald Reagan, Bill Clinton als Barack Obama hun intrek zag nemen.