De Belgische violist en dirigent Sigiswald Kuijken krijgt dit jaar de Klara Carrièreprijs. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor iemand zijn indrukwekkende loopbaan in de klassieke muziek of jazz.

‘De Klara-medewerkers loven Kuijken vooral voor zijn gedrevenheid en zijn ondernemerschap’, stelt de radiozender in een persbericht. ‘Kuijken geldt dan ook als de pionier op het vlak van de historische barokinterpretatie. Door zelfstudie verdiepte hij zich in de bouw en de speeltechnieken van oude instrumenten, wat resulteerde in het definitief aanpassen van de speelwijze op barokviool sinds 1969.’

Kuijken geldt internationaal als een monument van de oude muziek. Zo herontdekte hij de viola de spalla of schouderviool. ‘Voor dat vergeten solistisch basinstrument schreef J.S. Bach naar alle waarschijnlijkheid zijn beroemde cellosuites. Kuijken liet het instrument nabouwen en stelde het al spelend voor aan het publiek’, aldus Klara.

Klara-nethoofd Chantal Pattyn overhandigt de muziekprijs zaterdag tijdens Klara in deSingel in Antwerpen, waar ook nog Klara’s in zes andere categorieën worden uitgereikt.