Waarom u dat kleine zakje in uw jeansbroek heeft
Foto: Photo News

Dat u haast niks in het minizakje in een van de voorste zakken van uw jeansbroek kwijt kunt, wil niet zeggen dat het zakje geen bestaansreden heeft. Het antwoord gaat terug tot de negentiende eeuw.

Tegenwoordig is het niet meer abnormaal dat jeansbroeken voor vrouwen valse zakken hebben. Maar de ‘standaardjeansbroek’ is nog altijd een met twee achterzakken, twee zakken aan de voorkant en een minizakje in een van die voorste zakken.

Maar waarvoor dient dat kleine zakje nu? U kunt er een speldenkop, een munt of een kleine sleutel in kwijt. Maar voor smartphones, sleutelbossen of een zakdoek is het te klein. Op een forum hield de vraag verschillende mensen bezig. Een vrouw kwam uiteindelijk af met het verlossende antwoord. Ze citeerde daarvoor een blogpost die op de website van Levi Strauss verschenen was.

Volgens die post is dat kleine zakje een ‘horlogezakje’. Het werd gebruikt door cowboys. ‘In de jaren 1800 verborgen cowboys hun zakhorloges in de zakken van hun jas. Om te voorkomen dat het horloge kapot ging, werd het kleine zakje geïntroduceerd’, klinkt het.