Staatssecretaris voor Asiel Theo Francken heeft de asielzoeker die zaterdag werd opgepakt in het zwembad van Koksijde, laten opsluiten in een gesloten centrum. De man van Iraakse afkomst (23) zou een tienjarig meisje hebben lastiggevallen in het zwembad.

Zaterdag werd de vluchteling uit het Fedasil-opvangcentrum in Koksijde opgepakt nadat hij in het zwembad een tienjarig meisje had vastgegrepen. Omdat getuigen het gedrag ongepast vonden, werd de politie er bij gehaald. De man werd meegenomen, maar werd na verhoor - waarbij hij een andere versie van de feiten gaf: hij vond dat hij niets verkeerds gedaan had - weer vrijgelaten.

Staatssecretaris Francken laat het daar niet bij. Hij gaf de opdracht om de man in een gesloten centrum op te sluiten, zegt hij aan VRT-radio. 'Na Keulen en wat er allemaal gebeurt, moeten we superhard optreden tegen inbreuken op de fysieke integriteit, zeker tegen jonge meisjes. Alstublieft zeg, het moet maar uw dochter zijn.'

De asielzoeker werd zaterdag na verhoor door de parket vrijgelaten zonder voorwaarden. Maar daarmee is het onderzoek nog niet afgerond, zegt Francken. 'Wie zich op die manier misdraagt, stel ik ter beschikking van de regering. Dat kan als hij een gevaar is voor de openbare orde. Op basis van het politieverslag oordeelden we dat dit het geval is.' Dus liet Francken de vluchteling in een gesloten instelling plaatsen.

Zwembadverbod 

Na twee incidenten in het plaatselijke zwembad pleit burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde intussen voor een zwembadverbod in zijn kustgemeente. Dat schreef Het Nieuwsblad zondagmorgen. Eerder deze week was er volgens Vanden Bussche nog een incident, waarbij een vluchteling zwemmers zou begluurd hebben.

De burgemeester wil daarom een voorstel voor een zwemverbod voor asielzoekers aan zijn college voorleggen. ‘Ik denk niet dat zwemmen voor asielzoekers van levensbelang is. Wat daarentegen wel van levensbelang is, is de veiligheid van mijn mensen’, zegt hij daarover in Het Nieuwsblad.

'Niet verstandig'

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vindt het niet verstandig om alle asielzoekers te weren uit het zwembad naar aanleiding van een incident. Ik wil geen polemiek met de burgemeester starten, maar alle asielzoekers straffen omdat twee onder hen zich misdragen, vind ik persoonlijk niet verstandig', zei Francken zondagmorgen in de marge van een nieuwjaarsreceptie van N-VA in Kalmthout.

'Ik zou dat als burgemeester anders aanpakken. Bij de asielzoekers in Koksijde zijn ook veel kinderen die graag willen gaan zwemmen.'

'Tijdelijke maatregel'

Staatssecretaris Bart Tommelein (Open VLD) vindt een zwembadverbod wel kunnen. 'Ik kan begrijpen dat een tijdelijke preventieve maatregel op dit moment de snelste en meest effectieve oplossing is om de veiligheid van de inwoners van Koksijde te garanderen', reageert hij. 'Ik vind het alvast onverstandig van meneer Francken om op een lokale nieuwjaarsreceptie uitspraken te doen over een situatie die hij vanop afstand moeilijk kan inschatten.'

Tommelein toont begrip voor de burgemeester. 'Ik denk dat men op het lokale niveau het best geplaatst is om de situatie in te schatten.'