Gewapende mannen bestormen restaurant in Mogadishu
Foto: AFP

Islamistische strijders hebben een populair restaurant aan het strand in de Somalische hoofdstad Mogadishu bestormd. Ze lieten daarbij twee autobommen ontploffen. Er ontstond ook een vuurgevecht plaats met het leger. Minstens acht mensen zijn omgekomen.

De bomauto’s ontploften vlak voor een restaurant aan Lido, een erg populair strand in Mogadishu met verschillende eetgelegenheden. Volgens getuigen openden een vijftal gewapende mannen vervolgens het vuur. Ook mensen die op het strand lagen, werden onder vuur genomen, zo schrijft BBC News.

De islamistische organisatie al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist. ‘We hebben het café onder controle’, zegt een woordvoerder aan Reuters. ‘Er liggen binnen en buiten het café veel slachtoffers.’

Bij de aanslagen werden een hotel en een restaurant geviseerd. Een met een explosieven geladen wagen was binnengereden in het Beach View Hotel, aan het strand Lido. Vier mannen openden daarop het vuur in het hotel, zo zegt politiewoordvoerder Ahmed Aloley. 

'Na de ontploffing zag ik minstens vier gewapende mannen het hotel binnenlopen, en schieten naar mensen binnen en buiten het hotel', zegt ook de ooggetuige Mustafa Elmi. 'Ik slaagde erin met lichte verwondingen weg te komen. Maar er zijn mensen die ter plaatse werden doodgeschoten.'

Ook in het nabijgelegen restaurant Lido Seafood vond een ontploffing plaats. 'We denken dat de tweede ontploffing eveneens door een zelfmoordterrorist werd uitgevoerd', zegt Aloley.