De zaak-Litvinenko: wie is wie?
Aleksandr Litvinenko (beeld uit 2002) Foto: AP

Aleksandr Litvinenko

Een voormalige geheim agent van de KGB die naar Groot-Brittannië vluchtte en boeken schreef met bezwarend materiaal tegen de Russische president Vladimir Poetin, met wie hij meermaals in aanvaring kwam. Hij werd op 1 november 2006 in Londen vergiftigd met het ­radioactieve polonium-210. Overleed op 23 november 2006.

Andrej Loegovoj (49)

Voormalige KGB-agent die instond voor de bescherming van personen in het Kremlin. Na de val van de Sovjet-Unie ging hij in de sector van de privébewakingsdiensten werken. Hij stond aan het hoofd van het bedrijf dat het televisiestation van Boris Berezovski beveiligde.

Loegovoj wordt ervan verdacht eind 2006 naar Londen gestuurd te zijn om Litvinenko te vermoorden. Hij werd officieel aangeklaagd, maar Rusland weigert hem uit te leveren. Tegenwoordig zetelt hij in de Doema, het Russische parlement, en geniet hij van parlementaire onschendbaarheid. Vorige jaar nog gelauwerd door president Poetin, die hem een ereteken verleend vanwege zijn ‘verdiensten voor het vaderland’.

Dmitri Kovtoen (50)

Was bij de KGB, net als Loegovoj, verantwoordelijk voor de bescherming van de toplui van het Kremlin. In 1991, na de val van de Sovjet-Unie, trok hij naar Hamburg. Daar noemde hij zich ‘consultant’, maar werkte daar in werkelijkheid als ober, had een serieus drankprobleem en liep met plannen om een zaak te beginnen in de hoerenbuurt. In 2003 ging hij terug naar Moskou en werkte er als consultant in de olie- en gassector. In 2006 stelde Loegovoj voor om samen in een joint venture te stappen. Door het rapport van Sir Owen aangewezen als een van de twee daders die Litvinenko polonium toedienden bij een theekransje in het Londense Millennium Hotel. Poetin heeft gezegd dat hij nooit zal toelaten dat Kovtoen wordt uitgeleverd aan Groot-Brittannië.

Viktor Ivanov (65)

Het hoofd van het Russische Federaal Agentschap tegen Drugs. Hij wordt beschouwd als een belangrijke vertrouweling van Poetin, die hem ook op leidinggevende plaatsen in belangrijke bedrijven heeft gezet. Litvinenko schreef dat Ivanov in de jaren negentig betrokken was in de handel in ­cocaïne, die vanuit Colombia via Sint Petersburg naar West-Europa werd verscheept. Hij kon rekenen op de steun en bescherming van Poetin die toen voor de overheid van Sint-Petersburg werkte. Later zou hij vuile klusjes voor Poetin hebben opgeknapt.

Nikolaj Patroesjev (64)

Opgeklommen in de KGB in Leningrad, net als Vladimir Poetin en een vetrouweling van de president. Volgde Poetin in 1999 op als hoofd van de FSB, de Russische geheime dienst en bekleedde de functie een tiental jaar. Werd in 2008 hoofd van de Russische Veiligheidsraad. Verschijnt zelden in het openbaar, maar staat bekend om zijn gespierde uitspraken over de Navo en het Westen.

Vladimir Poetin (63)

De Russische president ontsloeg in 1998 als hoofd van de FSB Litvinenko omdat die interne corruptie bij de geheime dienst had aangeklaagd. Beschouwt Litvinenko als een verrader. Keurde volgens het rapport van sir Robert Owen ‘waarschijnlijk’ de moord op Litvinenko goed.

Marina Litvinenko (53)

De weduwe van Alexander Litvinenko. Vluchtte in 2000 samen met haar zoon Anatoli weg uit Moskou. Voert al 10 jaar campagne om de ware toedracht achter de dood van haar man aan het licht te brengen.

Sir Robert Owen (71)

Voormalig rechter die aan het hoofd stond van het onderzoek naar de moord op Litvinenko. Heeft het typsiche voorkomen van het Engelse establishment - deftig in het pak, netjes gekamd gedistingeerd grijs haar - maar kan gevat uit de hoek komen.