De Russische president Vladimir Poetin gaf waarschijnlijk toestemming voor de moord op de voormalige KGB-agent Aleksandr Litvinenko. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten die een Britse rechter donderdag heeft vrijgegeven.

De belangrijkste conclusies van het rapport van Sir Robert Owen: 

  • Aleksandr Litvinenko werd opzettelijk vergiftigd met polonium in het Millennium Hotel in Londen
  • De mannen die het vergif toedienden waren Andrej Loegovoj en Dmitri Kovtoen
  • De daders handelden waarschijnlijk in opdracht van de FSB, de Russische veiligheidsdienst
  • De moord was 'waarschijnlijk' goedgekeurd door de Russische president Poetin

Litvinenko stierf als jonge veertiger aan de gevolgen van een poloniumvergiftiging. In het Brits onderzoek (pdf) werd gekeken of de Russische overheid betrokken was bij de moord op Litvinenko. De rechter hoorde de verklaringen van 62 getuigen aan en kreeg toegang tot informatie van de Britse inlichtingendiensten. 

Uit het onderzoek blijkt dat hij doelbewust vergiftigd zou zijn door twee overheidsagenten die werkten volgens orders die 'waarschijnlijk' goedgekeurd werden door Poetin. 'Leden van de regering van Poetin hadden motieven om acties te ondernemen tegen meneer Litvinenko', klinkt het. De twee agenten die met de vinger worden gewezen, zijn Andrei Loegovoj en Dmitry Kovtoen. 'De houding van president Poetin ten opzichte van Loegovoj doet vermoeden dat er een zekere mate van goedkeuring was.'

Litvinenko had in oktober en november een afspraak met de twee agenten. Ze dronken twee keer samen een kopje thee in het Millennium Hotel in Londen. Na de eerste ontmoeting, in oktober, braakt Litvinenko enkele keren en voelt hij zich dagenlang belabberd. Twee weken na de twee samenkomst, overlijdt hij. In de thee die hij dronk zat er polonium-210. 

Op zijn sterfbed legde Litvinenko verklaringen af over zijn eigen dood. De voormalige KGB-agent zag geen enkel detail over het hoofd.