De Roover nieuwe fractieleider N-VA
Peter De Roover Foto: belga

Peter De Roover volgt Hendrik Vuye op als voorzitter van de N-VA-kamerfractie. Dat heeft de partij vanochtend bekendgemaakt. Inez Deconinck wordt ondervoorzitster, maar zoals verwacht zal een heel team De Roover bijstaan.

Vorige week raakte bekend dat fractieleider Hendrik Vuye en kamerlid Veerle Wouters zich zouden toeleggen op het institutioneel project van N-VA dat de communautaire lijn van de partij moet uittekenen. Daardoor werd een nieuw voorzitter gezocht voor de kamerfractie, en de N-VA besloot om de hele interne organisatie te herbekijken.

Zoals verwacht wordt er teruggegrepen naar de manier uit de periode van het fractieleiderschap van huidig minister Jan Jambon. Daarbij wordt fractievoorzitter en Antwerpenaar De Roover (Antwerpen) bijgestaan door een team waarin ook alle andere provincies vertegenwoordigd Zijn. Ondervoorzitster Inez Deconinck (Vlaams-Brabant) wordt daarin bijgestaan door Brecht Vermeulen (West-Vlaanderen), Wouter Raskin (Limburg) en Peter Dedecker (Oost-Vlaanderen). 

Nieuwe voorzitter commissie Grondwet

De reorganisatie van de fractie heeft ook gevolgen voor de vertegenwoordiging van de N-VA-kamerleden in het partijbestuur. Daar werden Valerie Van Peel (Antwerpen), Peter Dedecker (Oost-Vlaanderen), Brecht Vermeulen (West-Vlaanderen), Zuhal Demir (Limburg) en Kristien Van Vaerenbergh (Vlaams-Brabant) verkozen.  

De Roover wordt vervangen als voorzitter van de kamercommissie Grondwet. Dat maakte Hendrik Vuye bekend op Twitter. Vuyes communautaire compagnon Veerle Wouters neemt daar over.

Zoals voorgeschreven in de statuten van de partij neemt De Roover ook ontslag als nationaal penningmeester van de N-VA. De partijraad zal in februari een nieuwe nationaal penningmeester verkiezen. 

De politieke carrière van Peter De Roover ging van start bij Vujo en de Volksunie, tot hij overstapte naar de Vlaamse Volksbeweging en het uiteindelijk schopte tot voorzitter ervan. Dat bleef De Roover tot 1998. Daarna was hij voornamelijk actief als columnist voor het Vlaamsgezinde maandblad ‘Doorbraak’. In 2014 stelde De Roover zich kandidaat voor de Kamer in Antwerpen en werd hij verkozen. In januari 2015 werd hij penningmeester van N-VA.