Personeel asielcentra krijgt cursus 'opsporen van radicalisering'
Foto: belga
In de spoedcursus die het personeel van de asielcentra in ons land krijgt, ligt de nadruk op preventie. Er komt ook een meldpunt radicalisering.

‘In het huidige klimaat moeten ook wij onze verantwoordelijkheid nemen’, zegt Jean-Pierre Luxen, de directeur-generaal van Fedasil, dat vandaag 33.000 asielzoekers opvangt. Na de cursussen ‘relaties en sek­suele gezondheid’ voor asielzoekers, krijgen ditmaal de personeels­leden van de asielcentra een cursus ‘opsporen van radicalisering’.

Vanaf februari tot halfweg maart zullen 900 personeelsleden van 90 opvangcentra de cursus volgen. Die bestaat uit drie luiken: een juridisch luik, een bijdrage van de Staatsveiligheid en een uiteenzetting over het proces van ­radicalisering, onder meer door deradicaliseringsambtenaren uit Brussel en Vilvoorde.

‘We willen de cursus zo praktisch mogelijk houden’, zegt Mieke Candaele, de woordvoerster van Fedasil. ‘Hoe kunnen onze mensen signalen van radicalisering bij asielzoekers herkennen? Waarvoor moeten ze alert zijn? De nadruk ligt op preventie: identificeren en voorkomen.’

Fedasil benadrukt dat het nog geen zorgwekkende signalen heeft opgevangen dat asielzoekers in de opvangcentra radicaliseren. Het personeel is wel vragende partij voor een opleiding. Er komt ook een meldpunt radicalisering bij Fedasil. Bij het minste signaal moet het personeel dat meldpunt contacteren.