Sociale onrust bij Janssen Pharmaceutica over uitzendarbeid
Foto: Jimmy Kets

Er heerst sociale onrust bij Janssen Pharmaceutica in Beerse. Volgens de bonden beslist het bedrijf al geruime tijd eenzijdig over het verloningsbeleid. Nu sinds kort interimmedewerkers fors loon zouden moeten inleveren, is bij de vakbonden de maat vol. Overleg vandaag/dinsdag leverde niets op, waardoor de bonden een verzoeningspoging willen aanvragen. Men overweegt voorts ook de sociale inspectie in te schakelen.

De vakbonden bij het farmabedrijf zijn al een tijdje ontevreden. Eind 2012 werd volgens hen een cao over de aanwerving eenzijdig opgezegd. Sinds 1 januari 2015 zou het bedrijf voorts een 'tijdelijk, nieuw verloningsbeleid' voeren voor arbeiders en barema-bedienden.

'We hadden verwacht dat Janssen het fatsoen zou hebben de bestaande barema’s te respecteren tot er met de sociale partners een nieuw, onderhandeld, verloningssysteem was uitgewerkt, maar dat was dus ijdele hoop', stellen de bonden. Bovendien verdienen uitzendkrachten volgens de bonden sinds begin dit jaar tot 500 euro per maand minder, voor hetzelfde werk als voordien.

'Vandaag hebben we over de kwestie samengezeten met de directie, maar het is niet tot een vergelijk gekomen', zegt BBTK-secretaris Stan Hens. 'We hebben daarom de verzoening aangevraagd in plaats van akkoord te gaan met deze eenzijdige loonpolitiek.'

Mocht een verzoeningspoging niet slagen, dan sluit LBC-NVK-secretaris Werner Sels een stakingsaanzegging alvast niet uit, evenals het inschakelen van de politiek. 'Men zegt dat mensen erop vooruitgaan, maar je ziet dat sommige groepen toch moeten inleveren', stelt Sels.

Over het interimbeleid en verloning van interimmedewerkers stellen de bonden zich ook in die mate vragen dat ze overwegen de sociale inspectie op het bedrijf af te sturen.