Strijders van het islamistische al-Shabaab hebben vrijdag een militair kamp van de Afrikaanse Unie bestormd in Somalië. Daarbij zijn verschillende doden gevallen, meldt kolonel Idris Ahmed van het Somalisch leger.

Het kamp in het zuidelijke El-Adde biedt onderdak aan Somalische en Keniaanse militairen die deel uitmaken van de Amisom-troepenmacht van de Afrikaanse Unie. Het Somalisch leger sprak van 'intense gevechten'. 

Volgens kolonel Ahmed blies een zelfmoordterrorist zichzelf vrijdagochtend omstreeks 4.00 uur op bij de start van de bestorming. Getuigen bevestigen een zware ontploffing, gevolgd door ruim drie kwartier van zware beschietingen.

De islamistische groep zegt dat ze het kamp volledig onder haar controle heeft en dat meer dan 60 Keniaanse soldaten zijn gedood. Een woordvoerder van het Keniaanse leger zegt dat de hoge dodentol propaganda is van Al-Shabaab.

Lokale bewoners melden aan de BBC dat de vlag van de terreurgroep aan het kamp is gehesen en dat militanten met lijken door het dorp paraderen.

Het gaat al om de derde grote aanval op een Amisom-basis in het zuiden van Somalië op zes maanden tijd.