Na de flitsmarathons, vanaf morgen de alcoholmarathon
Foto: PhotoNews
Wie morgen, vrijdag, of het komende weekend de baan op gaat met de wagen en toch een pintje gedronken heeft, riskeert meer dan ooit om tegen de lamp te lopen. Na de flitsmarathons, houdt de politie de eerste alcoholmarathon.

Samen met de federale wegpolitie binden 125 lokale politiezones de strijd aan met dronken bestuurders. Het eerste ‘weekeind zonder alcohol achter het stuur’ begint morgenavond 18 uur loopt tot maandag 18 januari om 6 uur.

De periode is niet toevallig gekozen. Overal worden nog nieuwjaarsrecepties gehouden.

'Gedurende 60 uur zullen in het hele land extra alcoholcontroles worden gehouden, zowel op de snelwegen als op de secundaire wegen', klinkt het bij de federale politie.

Verkeersslachtoffers

Met de aankondiging van deze controleactie hopen de politiediensten en het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) dat de weggebruikers voor hun vertrek een oplossingen zullen zoeken om achteraf niet onder invloed van alcohol of andere verdovende middelen achter het stuur te kruipen.

De politiediensten willen de weggebruikers doen inzien dat er goede alternatieven bestaan en hen aansporen die ook de komende weken en maanden te gebruiken. 'Grootste doel van de actie, die deel uitmaakt van de BOB-campagne die nog tot 25 januari loopt, is een echte gedragsverandering bij de weggebruikers en een daling van het aantal ongevallen en slachtoffers.'

De controles van de federale wegpolitie en de 125 lokale politiezones zullen gelijktijdig plaatsvinden.