Gezinnen zetten minder opzij
Foto: Ivan Put

De Belgische gezinnen hebben in het derde kwartaal van vorig jaar 11,7 procent van hun inkomen gespaard. Het is de eerste keer sinds de invoering van de euro dat de spaarquote onder de 12 procent zakt, blijkt uit gegevens van het Instituut voor de nationale rekeningen.

In het tweede kwartaal lag de spaarquote nog op 12,1 procent.

Dat de spaarquote in het derde kwartaal daalde, komt omdat de gezinnen meer uitgaven (+0,4 procent), terwijl hun beschikbaar inkomen (-0,1 procent) daalde. Dat laatste is het gevolg van 'een verhoging van de lopende belastingen op inkomen en vermogen', aldus het Instituut voor de nationale rekeningen.

De belastingverhoging heeft dan weer te maken met de afwikkeling van de belastingen, die door de zesde staatshervorming vertraging opliep. 'Door een inhaaleffect zijn de directe belastingen ten laste van de huishoudens derhalve tijdens het derde kwartaal fors gestegen', klinkt het.

De investeringsquote van de gezinnen bleef in het derde kwartaal stabiel op 9,8 procent van het beschikbaar inkomen.

Vorige week meldde De Standaard al dat de grootbanken BNP Paribas Fortis en ING België, samen goed voor een derde van de spaarmarkt, hun spaarboekjes in 2015 zagen krimpen.