SP.A-voorzitter John Crombez vindt extra besparen in de sociale zekerheid zoals Bart De Wever voorstelt geen goed idee. Hij vreest dat minderbedeelden het gelag zullen betalen.

SP.A-voorzitter John Crombez ging in De Zevende Dag in debat met N-VA-voorzitter Bart De Wever. Die zei gisteren dat de regering nog meer zal moeten hervormen en besparen. ‘Er is nog enkel veel geld in de sociale zekerheid te rapen’, klonk het.

Crombez noemt het beleid van de regering Michel dramatisch en hij vreest dat sommige groepen in de samenleving niet meer rondkomen. ‘Bij wie gaat u het geld halen?’, wierp hij De Wever voor de voeten. ‘Bij de zieken en invaliden? Gaat u het daar halen?’

Hij vroeg de N-VA-voorzitter ook herhaaldelijk waarom Electrabel een grote belastingkorting krijgt terwijl de energiefactuur omhoog gaat. Het ging er soms stevig aan toe tijdens het debat:

Pof

‘De maatregelen zijn nodig om het beleid van het verleden recht te trekken’, antwoordde De Wever, die ervan overtuigd is dat het beschikbaar inkomen zal stijgen. ‘Goedkope energieprijzen zijn niet meer aan de orde in de 21e eeuw. De btw weer optrekken naar 21 procent is een pijnlijke maatregel. Maar zes procent was onhoudbaar. Het socialistisch recept is altijd maar meer schulden maken.’

Extra besparingen zijn volgens De Wever nodig omdat de kosten van de sociale zekerheid sneller stijgen dan de economie. Daarom zijn er meer hervormingen zoals de pensioenhervorming nodig, zegt hij. Hij denkt dan aan besparingen in het beheer van de werkloosheidsuitkeringen en de ziekteverzekering. ‘We kunnen niet eeuwig op de pof blijven leven. Als we niet hervormen in de sociale zekerheid kunnen we geen beleid van lastenverlaging voeren.’

Alternatief

Crombez vindt dat mensen recht hebben op een goede sociale bescherming. Als alternatief zou zijn partij misbruiken aanpakken en de koterijen in de sociale zekerheid afbouwen door alle uitkeringen in één systeem onder te brengen.

‘Wij zouden het geld halen bij fraudeurs en de grote kapitalen, niet bij alleenstaanden, gezinnen en zelfstandigen’, aldus Crombez.