Opnieuw winkelende militair terug naar de kazerne gestuurd
Foto: rr
Na de militair die een kerstcadeautje had gekocht voor zijn vrouw, is opnieuw een soldaat met een bewakingsopdracht in Brussel terug naar de kazerne gestuurd. Dit keer omdat hij soep was gaan kopen tijdens zijn lunchpauze. 'Het is maar soep, maar we kunnen niet het ene wel toelaten en het andere niet', klinkt het.

Een 32-jarige para van de 17de Compagnie voerde deze week een bewakingsopdracht uit aan de Louizalaan in Brussel. Tijdens zijn middagpauze ging hij een beker soep kopen omdat hij niet toekomt met de boterhammen met salami die ze krijgen, vertelt hij in Het Laatste Nieuws.

Een kolonel die het zag, maakte er een punt van. De para van de basis in Tielen mag tijdelijk de straat niet meer op, wat hij vooral op zijn loonbriefje zal merken. 'Dit kost me misschien 1.000 euro', klinkt het.

'De militairen die in Brussel een bewakingsopdracht uitvoeren, zijn in operatie. Dat betekent dat ze soms een week of langer van huis zijn en zich permanent ter beschikking moeten houden. Daar staat uiteraard een vergoeding tegenover. Defensie betaalt hun loon. De variabele premie die ze extra krijgen, factureren we door aan de federale politie. Dat is zo overeengekomen. Die premie wordt berekend op basis van de gevaren die de militairen lopen. Voor Brussel is dat volgens coëfficiënt 2, in echte gevarenzones is dat coëfficiënt 4', zegt Tony Langone, woordvoerder van minister van Defensie Steven Vandeput.

Defensie wijst er op dat zowel de man die soep kocht als de gewapende militair die onlangs gespot werd met een winkeltas van Rituals niet geschorst zijn door het leger. Ze zijn enkel tijdelijk van hun bewakingsopdracht ontheven en doen hun dagelijks werk in de kazerne.