KBC kan doorgaan met rechtszaak tegen Facebook
KBC vindt dat beleggers verkeerd zijn ingelicht bij de beursgang van Facebook Foto: ap
KBC Asset Management, het fondsenhuis van de bank-verzekeraar KBC, en andere beleggers hebben in de VS van een rechter groen licht gekregen voor twee groepsgedingen (class actions) tegen Facebook en zijn oprichter Mark Zuckerberg. De rechtszaken draaien rond de beursgang van Facebook in mei 2012.

Dat schrijft de krant De Tijd donderdag. De klagende partijen voeren aan dat het concern 'onjuiste' en 'misleidende' verklaringen aflegde in documenten voor de beursgang. Ze viseren de omzetverwachtingen van Facebook die kort voor de eerste notering neerwaarts werden herzien.

Volgens de aanklacht waren niet alle beleggers daarvan tijdig op de hoogte. Mede door die herziening kelderde de koers en duurde het een jaar voor hij weer boven de startprijs van 38 dollar steeg.

Hoeveel schade KBC Asset Management en zijn klanten leden, is niet bekend, maar het zou al bij al beperkt zijn, aldus De Tijd. De groep zegt echter de plicht te hebben elk belang van haar klanten, hoe groot of hoe klein ook, te verdedigen.

Herstel

Ondertussen heeft het aandeel wel een hoge vlucht genomen. Het aandeel sloot maandag af op meer dan 100 dollar. Wie drie jaar geleden aandelen kocht op het dieptepunt van 17,55 dollar en de aandelen bijhield zag de waarde van de aandelen dus bijna verzesvoudigen. Dat is een stevig contrast met de gedupeerde beleggers die bij de beursgang kochten aan 38 en in het slechtste geval ruim de helft van hun inleg in rook zagen opgaan door vroegtijdig te verkopen.