Homans: ‘Hopelijk bestaat België in 2025 niet meer’
Liesbeth Homans. Foto: Bart Dewaele

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) hoopt dat er na de verkiezingen in 2019 zoveel bevoegdheden naar de deelstaten gaan, dat België verdwijnt. Dat zegt ze in het VRT-programma ‘Over vijf jaar’, waarvan een fragment woensdagmiddag in ‘Het journaal’ werd uitgezonden.

Op de vraag of België over vijf jaar nog zou bestaan, antwoordde Homans in 2015: ‘2020 is te vroeg’. In 2025 zal België echter ‘hopelijk niet’ meer bestaan, aldus de Vlaams minister.

In de partijstatuten van de Vlaams-nationalistische N-VA kiest de partij ‘voor een onafhankelijke republiek Vlaanderen, lidstaat van een democratische Europese Unie’. Bij de vorming van de centrumrechtse regering-Michel werd echter afgesproken om het communautaire tijdens deze bestuursperiode van vijf jaar in de koelkast te steken.

Homans denkt dat het onderwerp na deze legislatuur wel terug op tafel komt, maar dat de N-VA geen klassieke staatshervorming zal willen. ‘We zijn geen voorstander voor het zoveelste rondje staatshervorming, dus het zal dan wel, denk ik, in 2019 over iets anders gaan. De splitsing van België of in ieder geval toch zo veel mogelijk bevoegdheden steken bij de gewesten en de deelstaten zodanig dat België misschien vanzelf verdwijnt.’