‘Studenten, ga naar huis’
Foto: Photo News

Ook vandaag heeft het Nederlandse weerdienst KNMI code rood afgegeven voor gevaarlijk weer in het noorden van Nederland. Door de ijzel gingen auto’s aan het schuiven, met gewonden tot gevolg, tentamens werden geschrapt en de luchtmacht moest uitwijken.

Sinds zondag hebben Friesland, Groningen en Drenthe te maken met extreem winterweer, met de nodige overlast tot gevolg. In Friesland telde de politie vandaag een kleine twintig ongevallen, waarbij twee mensen gewond raakten. Ook in Groningen en Drenthe gingen auto’s aan het slippen, waarna ze botsten met andere weggebruikers of naast de weg belandden.

De verpleegkundigen op de afdelingen Spoedeisende Hulp (SEH) kregen ook vandaag meer mensen met botbreuken, kneuzingen en hoofdwonden binnen. In totaal zouden 150 mensen verwondingen hebben opgelopen deoor glij- en valpartijen.

Boeren moeten melk weggooien

De ijzel lijkt nu ook het openbare leven lam te leggen. De universiteit van Groningen besliste alle colleges en tentamens in de middag te schrappen, promoties gingen wel door. Studenten en docenten werd duidelijk gemaakt dat ze best naar huis gaan, al blijven de universiteitsgebouwen voorlopig wel open.

In de drie provincies samen moesten ongeveer 450 melkveehouders hun verse melk laten weglopen in de mestput. Zuivelproducent FrieslandCampina was door de gladheid dinsgdagnacht niet tot bij hen geraakt. Aan het eind van de ochtend kon er wel weer melk opgehaald worden.

Luchtmacht wijkt uit

De luchtmacht moest haar QRA-taak, ingesteld om onbekende vliegtuigen in het Nederlandse luchtruim te onderscheppen, tijdelijk vanop een andere basis uitvoeren. Vanop de beijzelde luchtmachtbasis in Leeuwarden kon niet gevlogen worden, dus werd uitgeweken naar de basis in het Brabantse Volkel.

De Nederlandse Schaatsbond besliste vanmiddag om enkele schaatswedstrijden die woensdagavond in Assen zouden worden verreden in het kader van de KPN Marathon Cup te schrappen. Gevreesd wordt dat bezoekers niet veilig tot aan het stadion geraken.

Ook morgen zal er nog grote hinder zijn door het weer. Het KNMI verwacht dat de gladheid in het noorden van Nederland waarschijnlijk tot morgenochtend aanhoudt, met opnieuw kans op ijzel.