Speel Xbox One-games via je computerscherm
Foto: mvdv
Je kan niet wachten om je nieuwste game in de Xbox One te schuiven, maar je gezinsleden kijken liever naar hun favoriete soap? De jongste Windows 10-update van Microsoft past er een mouw aan, door het spel integraal naar je laptop of desktop-pc te streamen.

Er gaat natuurlijk niets boven een mancave met een extra grote flatscreen-tv, helemaal voor jezelf. Heb je daar niet het budget of de ruimte voor, dan is de oplossing die Microsoft aanreikt een prima alternatief. Het enige wat je ervoor nodig hebt, naast een Xbox One, is een computer met Windows 10. Op beide toestellen moet wel Threshold 2 geïnstalleerd zijn. Als het goed is heb je deze eerste grote update voor Windows 10 in november automatisch ontvangen.

Kinderspel

De rest van de configuratie is kinderspel. Aan Xbox-zijde hoeft er zelfs helemaal niets te gebeuren: aanzetten volstaat, en zelfs dat kan vanop afstand via de vernieuwde Xbox-app voor Windows 10. Voorwaarde is dan wel dat je de energiezuinige stand van de console hebt uitgeschakeld, zodat hij via het thuisnetwerk te allen tijde detecteerbaar blijft.

Op je computer: start de Xbox-app en klik links onderaan op het console-icoontje. Om je spelcomputer toe te voegen druk je op het plusje en wacht je tot het apparaat in beeld verschijnt. Maak verbinding, druk op de knop Streamen, en ziedaar: de hele interface van je Xbox One verschijnt schermvullend op je computerscherm, inclusief geluid. Voor de besturing gebruik je gewoon de vertrouwde Xbox-controller, maar het is ook mogelijk om een USB-gamepad in je pc te pluggen (als de afstand tot de Xbox One te groot wordt heeft een bekabelde controller sowieso de voorkeur).

Hoger, lager

Tijdens onze test ondervonden we hoegenaamd geen problemen met het streamen. Zelfs een grafisch zware titel als Rise of the Tomb Raider bleef goed overeind, met hooguit wat haperingen tijdens stevige actiescènes. Op zulke momenten kan je de beeldkwaliteit eventueel wat terugschroeven: de menubalk van de Xbox-app biedt keuze uit vier verschillende standen, van Zeer hoog tot Laag. Via diezelfde balk roep je ook de streaming-statistieken op, onderbreek je de stream of keer je terug naar het thuisscherm van de Xbox One.

Ook PlayStation 4-gamers kunnen hun spellen naar een tweede scherm streamen, via Remote Play. Deze feature wordt ondersteund door verschillende smartphones van Sony, de PlayStation Vita console en de eerder besproken PlayStation TV, een accessoire die je intussen voor zo’n zestig euro op de kop kan tikken. Sony maakte eind november bovendien bekend dat het binnenkort ook mogelijk zal zijn om PS4-games naar een pc of Mac te streamen.