Speurders vonden een testament bij Mohamed Karay (27), één van de twee opgepakte ‘Kamikaze Riders’ die ervan verdacht worden een aanslag in Brussel te hebben gepland op oudejaarsavond. Karay zelf zou verklaren dat het testament geschreven werd voor het geval hij zou omkomen in een motorongeluk.

De federale politie vond het testament terug op de computer van Mohamed Karay. Dat bevestigen bronnen aan De Standaard.  Het federaal parket wil de informatie niet officieel bevestigen.  

De brief was gedateerd op 1 december. Hij had de klassieke vorm en inhoud van een ‘martelaarsbrief’ zoals die vaker door kandidaat-zelfmoordterroristen of jihadstrijders wordt gemaakt voor ze ‘naar de strijd vertrekken’. Ze doen dat ter attentie van de nabestaanden.  
Mohamed Karay (27) en Saïd Saouti (29) werden vorige dinsdag aangehouden nadat de federale politie er lucht van had gekregen dat ze een aanslag wilden plegen op de Brusselse Grote Markt op oudejaarsnacht. Ze zouden het ook gemunt hebben op een politiekantoor. 

Saouti had openlijk over zijn plannen gesproken met enkele andere leden van de Kamikaze Riders, de motorclub waar hij de voorzitter van is. Dat bevestigden ‘Kamikazes’ aan het gerecht. Maar zowel Saouti als Karay ontkent tot vandaag dat ze echt iets van plan waren. Er werden bij hen ook geen wapens en explosieven gevonden. 

Motorongeval

De martelaarsbrief op zijn computer spreekt niet in het voordeel van Karay. In die brief geeft hij geen details over de aanslag, maar neemt hij wel uitgebreid afscheid van zijn familie aan wie hij zijn ‘auto, motor en quad’ nalaat. Wat niet klassiek is aan de afscheidsbrief, is dat Karay afsluit met een grapje. Hij zou de brief ook niet geprint hebben.  

Xavier Carette, de advocaat van Karay, was maandagavond niet bereikbaar voor commentaar. Karay zelf zou verklaren dat hij de brief geschreven heeft voor het geval hij zou omkomen bij een motorongeval.