Vier nieuwe elementen toegevoegd aan de tabel van Mendelejev
Foto: AP

Vandaag zijn er vier nieuwe elementen toegevoegd aan de tabel van Mendelejev. De vier vervolledigen de zevende rij van het periodieke systeem. ‘De chemiewereld is verrukt dat het haar meest gekoesterde tabel eindelijk vervolledigd ziet tot de zevende rij’, aldus de voorzitter van het International Union of Pure and Applied Chemistry, Jan Reedijk.

Tot vandaag werden de elementen 113, 115, 117 en 118 tijdelijk opgenomen in het periodieke systeem omdat wetenschappers moeite hadden om de elementen - die niet in de natuur voorkomen - meer dan eens te creëren.

De IUPAC, de International Union of Pure and Applied Chemistry, heeft nu bevestigd dat Japanse, Russische en Amerikaanse wetenschappers voldoende bewijs hebben geleverd. De vier elementen vervolledigen nu de zevende rij van het periodieke systeem.

De elementen zijn synthetisch en kunnen dus enkel in een laboratorium geproduceerd worden. De elementen breken telkens na enkele seconden af.

Nog geen officiële namen

Hun ontdekkers zullen de vier elementen de komende maanden een officiële naam geven. Het eerste element dat benoemd wordt, is element 113, dat voorlopig nog ununtrium (Uut) heet. Het werd ontdekt door een team onder leiding van Kosuke Morita aan het Japanse instituut Riken.

De zoektocht begon in 2003, maar het duurde tot 2012 voor het team voldoende bewijs kon leveren van het bestaan van het element.

Verslagen over de ontdekking van elementen 115 (Uup, ununpentium), 117 (Uus, ununseptium) en 118 (Uuo, ununoctium) werden nog niet gepubliceerd.