‘Black’ van Pearl Jam op een in De Tijdloze
Pearl Jam Foto: Koen Bauters

Studio Brussel-luisteraars stemden ‘Black’ van Pearl Jam voor de eerste keer naar de top van De Tijdloze. Gorki’s ‘Mia’, dat vorig jaar als eerbetoon op nummer een werd gezet, prijkt op de tweede plaats. ‘One’ van Metallica vervolledigt de top drie.

Luisteraars van Studio Brussel kiezen elk jaar opnieuw de beste nummers aller tijden uit. Vorig jaar week de zender door het overlijden van Luc De Vos af van de gebruikelijke formule en kreeg ‘Mia’ een ereplaats. Dit jaar werd opnieuw de berekening gemaakt op basis van elke ingestuurde top drie.

‘Black’ van Pearl Jam staat voor het eerst in de geschiedenis op een en verslaat daarmee het immer populaire ‘Mia’. Het nummer blijft wel op een tweede plaats staan. Pearl Jam wint dan wel met ‘Black’, maar verliest voor het eerst zijn plaats in de top tien met ‘Alive’.

De sterkste stijger was dit jaar ‘Fear of the Dark’ van Iron Maiden, het kwam dit jaar binnen op plaats 20. ‘Housewife’ bezorgde Daan de grootste daler, het nummer verloor 46 plaatsen.

'Imagine' beste nummer op Radio 2
'Imagine' van John Lennon is volgens de Radio 2-luisteraars de ultieme muzikale klassieker, gevolgd door 'Bohemian rhapsody' van Queen, dat in totaal al vijf keer op nummer een stond. Op nummer drie prijkt "Dancing queen" van ABBA, zo staat te lezen op deredactie.be.

Radio 2-luisteraars konden aan de vooravond van het nieuwe jaar gewoontegetrouw stemmen voor hun favoriete klassieker in de eindejaarslijst '1.000 klassiekers'. Om in aanmerking te komen voor een plaats in de lijst, moeten de nummers minstens vijf jaar oud zijn. Dit jaar telden zo voor het eerst ook liedjes uit 2010 mee. Elf nummers uit dat jaar haalden de lijst, waaronder 'Rolling in the deep' van Adele, 'Alors on danse' van Stromae en 'Dos cervezas' van Tom Waes.

Het oudste nummer in de lijst is 'Boum' van Charles Trenet uit 1938. Het best vertegenwoordigde jaar is 1979, met maar liefst 56 nummers. De sterkste stijger is 'There will be no next time' van The Kids, dat van 815 naar 308 springt.

Will Tura, Queen en Elvis Presley zijn dan weer de populairste artiesten volgens de Radio 2-luisteraars. Zij staan elk met elf nummers in de lijst.