Mohamed K., de 27-jarige man die begin deze week gearresteerd werd op verdenking van het voorbereiden van aanslagen in Brussel, ontkent alles. Hij benadrukt dat hij niet geradicaliseerd is, zegt zijn advocaat Xavier Carette. Die voegt er nog aan toe dat zijn cliënt geen juridische antecedenten heeft. Een lid van de motorclub reageert verrast op het nieuws. Bovendien betreurt hij dat de naam van de club 'door de media besmeurd wordt'.

De afgelopen dagen ontmantelde het federaal parket een terreurcel die plannen zou hebben hebben beraamd om in de eindejaarsperiode toe te slaan op de Brusselse Grote Markt. De Standaard vernam dat de kopstukken van de terreurcel deel zouden uitmaken van de Lakense motorclub 'Kamikaze Riders'. Van die bende werden twee verdachten aangehouden. 

Mohamed K. - die zondag gearresteerd werd bij een reeks huiszoekingen - werd verdacht van 'bedreiging met terroristische aanslagen, deelname aan de activiteiten van een terroristische groep'. Hij werd samen met Saïd S., een van de medestichters van de 'Kamikaze Riders', opgepakt. Die laatste wordt ervan verdacht een aanslag zoals in Parijs voor te bereiden. Mohamed K. ontkent betrokken te zijn bij en benadrukt dat hij niet geradicaliseerd is.

Het gerecht zegt zeer concrete aanwijzingen te hebben dat de mannen 'op verschillende symbolische plaatsen in Brussel' aanslagen wilden plegen. Door die concrete dreiging werd het terreurniveau voor politiecommissariaten in Brussel opgetrokken naar niveau 3.

'Een familie'

Ludovic Ansel, al tien jaar lid van de motorclub, reageert verrast op het nieuws dat de twee zijn aangehouden. 'Mohamed K. en Saïd S. ken ik persoonlijk al jaren en hun arrestatie heeft me verrast. Beiden waren weliswaar sterk met hun religie bezig, maar ze hebben nooit blijk gegeven van enig extremisme. Ik ben nooit getuige geweest van enige vorm van islamistische propaganda.'

Dat de naam van de 'Kamikaze Riders' besmeurd wordt, betreurt hij. Volgens de man is de club geen misdaadbende of terroristische groepering, maar een familie die de passie voor motoren deelt. K. en S. werden maandag aangehouden omdat ze een terreuraanslag zouden gepland hebben in hartje Brussel.

'Alle origines en geloofsovertuigingen'

'De motorclub Kamikaze Riders is een 15-tal jaar geleden gesticht door Saïd Souati', zegt Ansel. 'We hebben een honderdtal leden over heel België, van alle origines en geloofsovertuigingen, niet alleen moslims. We vormen een familie die graag bijeenkomt om haar gezamenlijke passie te beleven, de motor. Het doet me pijn aan het hart dat de naam van de club nu door de media besmeurd wordt. Het is niet omdat één iemand een stommiteit begaat, dat anderen ervoor moeten opdraaien.'