Club Brugge haalt uit tegen Kortrijk
Lior Refaelov (l) scoorde net het vierde doelpunt voor Club Brugge. Foto: BELGA

Club Brugge heeft een 1-4 overwinning behaald op het veld van KV Kortrijk, dankzij doelpunten van Izquierdo, Vanaken, Diaby en Refaelov. Kortrijk speelde ruim een uur met een man minder, na een domme rode kaart voor spits Thanasis Papazoglou.

Club Brugge heeft het traditiegetrouw zeer lastig op Kortrijk, het won de voorbije jaren slechts één keer in het Guldensporenstadion. Bovendien moet blauw-zwart iets rechtzetten na twee opeenvolgende pijnlijke competitienederlagen tegen Standard en Anderlecht. Michel Preud’homme kreeg net voor de wedstrijd nog wel een opdoffer te verwerken, toen Ruud Vormer ziek moest afhaken. Hij werd op het middenveld vervangen door Claudemir. Ook Kortrijk verkeerde de afgelopen weken niet in grootse vorm, met een zware 0 op 9 als resultaat.

De wedstrijd begon intens, maar veel grote kansen leverde dat niet op. Gele kaarten waren daarentegen wel meteen talrijk: met Simons, Claudemir en De Mets gingen meteen de drie verdedigende middenvelders het boekje van scheidsrechter Sebastien Delferière. Net toen beide ploegen na twintig minuten wat gas wilden terugnemen, stak José Izquierdo het vuur aan de lont: de Colombiaan schudde een fraaie actie uit zijn snelle beentjes, liep de hele KVK-verdediging voorbij en schoof het openingsdoelpunt onder Keet binnen.

Meteen daarna leek de beslissing al gevallen, toen Papazoglou collega-spits Vossen na een handgemeen een kopstoot verkocht, en mocht beschikken. Maar enkele minuten later toonde de thuisploeg zijn weerbaarheid: op de eerstvolgende hoekschop, hét wapen bij uitstek van KVK, kopte Tomasevic de gelijkmaker binnen. Blauw-zwart had nadien nog overwegend controle en balbezit, maar kansen leverde dat voor rust niet meer op. Net voor de pauze had Bjorn Engels wel een strafschop moeten krijgen toen hij tegen de grond geworsteld werd bij een hoekschop.

Na rust domineerde Club het balbezit, maar lag het tempo te laag om het verschil te maken tegen de verdedigingsgordel van de Kerels. Maar net na het uur maakte Hans Vanaken het verschil: de middenvelder schilderde een voorzet van Refaelov subtiel over Keet. Daarna liep het een stuk vlotter voor de bezoekers: Refaelov en Izquierdo lieten eerst nog de score uit te diepen, maar tien minuten voor tijd deed invaller Diaby de wedstrijd definitief op slot, en meteen daarna was Refaelov er als de kippen bij om een gepareerd schot van diezelfde Diaby binnen te tikken.

Club wint voor het eerst sinds 2009 in het Guldensporenstadion, en wipt zo voorlopig naar de tweede plaats, op drie punten van leider AA Gent. Een mooie zege die de pijn van een pijnlijke tweeweekse moet verzachten. Kortrijk blijft negende, en ziet play-off weer wat verder wegglippen.

Belangrijkste fases:

5’- Chanot en Vossen botsen op elkaar bij het kruisen. Er komt een trosje spelers rond staan, maar ref Delferière houdt de zaken goed onder controle.

9’ - Marusic snelt ervandoor op zijn rechterflank. Claudemir is te laat om hem af te stoppen en pakt een kaart.

11’ Tweede geel voor de bezoekers. Simons is te laat bij Van Eenoo en ook de Brugse aanvoerder vliegt op de bon.

14’ - D’Haene en De fauw botsen op elkaar, Delferière laat voetballen. Dat is niet naar de zin van De Mets die dan maar Izquierdo neerlegt, en daar gele kaart voor krijgt.

20’ - GOAL! Wat was het lang geleden dat Izquierdo nog eens zo’n flits van zijn snelheid en klasse liet zien. Van net op zijn eigen helft slalomt de Colombiaan een kwart van de defensie voorbij en legt voorbij Keet binnen in de verste hoek.

23’ - RODE KAART! Terwijl Kortrijk aan tegenaanvallen denkt gaan Vossen en Papazoglou in elkaar haken en de Griek reageert met een lichte kopstoot. Delferière consulteert zijn assistenten en geeft dan geel voor Vossen (die wel aan de basis lag van het opstootje) en rood voor de reactie van de Griek. Lijkt correct opgelost door de scheidsrechter.

27’ - GOAL! De Smet dwingt een hoekschop af. Van Eenoo zwiept die naar de tweede paal. Daar wint Tomasevic het duel van Denswil en de bordjes hangen weer in evenwicht.

35’ - Toch nog eens gevaar. Weer via de doelpuntenmaker. Deze keer komt hij naar binnen en viseert opnieuw de verste hoek. Het schot is niet helemaal goed geplaatst en zo kan Keet klemmen.

40’ - Hoekschop Brugge. Denswil zit voor zijn bewaker. De Nederlander kan het leer niet helemaal raken, anders was het alarmfase rood voor de Kortrijkse muit. Bij de daaropvolgende hoekschop omklemt Boyer Engels met beide armen. Delferière fluit niet maar dit is wel een glasheldere strafschop.

52’ - Refaelov gaat neer na een vederlicht contact met Tomasevic centraal enkele meter buiten de zestien. Denswil eist de bal op. De verdediger krult de bal iets te hoog.

57’ - Tomasevic en De Mets begrijpen elkaar even niet. Daardoor kan Vanaken met de bal aan de haal. Zijn schot naar de rechterbenedenhoek is te slap om Keet te kloppen.

64’ - GOAL! Heerlijke kopbal van Vanaken! Keet gooit uit naar Boyer. Claudemir zet goed druk op de verdediger en zo kan Refaelov aan de haal met de bal. Hij schildert de voorzet perfect op de knikker van Vanaken die van op de rand van de zestien met een perfecte boog overhoeks voorbij Keet kopt.

70’ - Refaelov doet een gooi naar een prachtdoelpunt. Kort draaien net buiten de zestien en dan met een strak doch zwevend schot de verste bovenhoek viseren. Keet hangt in de trapeze en ziet het leer net voorbij zijn doelpaal suizen.

73’ - Vanaken lanceert de sprintbom Izquierdo goed diep. Keet komt ver uit al kan die totaal niet bij het leer. Izquierdo lobt de doelman van op afstand. Zijn poging gaat naast.

81’ - DOELPUNT! Nadat Simons bijna (per ongeluk weliswaar) onthoofd wordt door Marusic, neemt Denswil meteen de vrije trap. Hij jast het leer diep. Via Dierckx komt de bal bij Diaby. Die kapt zijn man uit en legt droog weg in de verste hoek. Zijn tiende van het seizoen.