Beste tv-reeks van 2015: dit waren uw favoriete series
Foto: De wereldvrede
Bevergem deed het in onze eindejaarsverkiezing uitzonderlijk goed: de reeks kon bijna de helft van de stemmen op haar conto zetten.

De in West-Vlaamse nostalgie gedrenkt reeks bezorgde Canvas dit najaar meteen succes. Stand-upcomedian Freddy De Vadder is er op de vlucht en komt in het West-Vlaamse gehucht Bevergem terecht. Dat is het perfecte excuus om de (West-)Vlaamse kleingeestigheid tegelijk op de korrel te nemen én te verheerlijken.

Postenpakker Tom Heremans was bij de start van de reeks net iets minder enthousiast: 'De plot, zo die er al is, blijft in rondjes draaien. Er zitten gaten in het verhaal, het scenario rammelt langs alle kanten. Blijf vooral kijken, maar beschouw Bevergem als een aaneenrijging van goeie sketches, niet als een verhaal. Dat zal u veel ergernis besparen.'

49.2% van onze lezers stemde op Bevergem, 17.7% koos voor een reeks op Eén: T. En dat is volgens onze recensent Valerie Droeven volkomen terecht: de serie deed haar Witse moeiteloos vergeten. 'T. heeft een twist: de geniale, maar karikaturale professor. Zijn vreemde geest brengt verfrissing in een oerklassiek televisiegenre. De makers hebben eerst hun personages zorgvuldig uitgewerkt en zijn dan pas aan de verhaallijnen begonnen. Op die manier hebben ze veel clichés uit Vlaamse policiers naar de vuilbak verwezen.' Een sprankeltje modernere tv dan we doorgaans gewoon zijn zondagavond op Eén dus.

Biker Boys palmt de derde plaats in met 12.1% van de stemmen. In De Pauws reeks rijden drie Vlaamse jongens rond op vespa's in de hoop daar een reisprogramma uit te kunnen putten. Recensent Filip Van Ongevalle was fan, net als u: ‘Als nep-realityreeks is De biker boys een fiere nakomeling van de cultfilm C’est arrivé près de chez vous. De Pauw hekelt zonder gemeen te worden, dolt met clichés en de acteurs zijn top. Al hun dialogen en bewegingen stonden op papier, maar alles lijkt ter plekke verzonnen.’