Staatssecretaris Tommelein drukt pauzeknop overheidsopdracht Flinterstar in
Flinterstar Foto: BELGA

Staatssecretaris voor Noordzee Bart Tommelein (Open VLD) heeft de overheidsopdracht voor de berging van het wrak van de Flinterstar stopgezet. Dat meldt het kabinet zelf woensdagnamiddag. Er is inmiddels een juridische steekspel begonnen rond wie er moet instaan voor de berging van het gezonken schip.

De rechtbank van koophandel besliste op 8 december dat de reder van de Flinterstar, Flinter uit het Nederlandse Barendrecht, het wrak moet bergen. Ondertussen tekende de reder beroep aan tegen die beslissing. De uitspraak van de rechtbank blijft ondertussen wel van kracht.

Maar omdat de juridische procedure aansleept en de deadline van de overheidsopdracht vastgepind stond op 12 januari, besliste de staatssecretaris de overheidsopdracht stop te zetten. “De aangeschreven bedrijven zijn vandaag op de hoogte gebracht. In de overheidsopdracht stond een opschortende voorwaarde zodat de procedure eenvoudig beëindigd kon worden”, aldus Tommelein.

De situatie is nog steeds spoedeisend en de staatssecretaris roept nog steeds hoogdringendheid in. “Er komen grote stukken van het wrak los. De meeste zijn te zwaar zijn om op te vangen en zinken naar de zeebodem. De loskomende stukken kunnen ook invloed hebben op de stabiliteit van het schip. We blijven de situatie daarom van heel nabij opvolgen. Onze advocaten zullen in de rechtbank blijven benadrukken dat het wrak zo snel mogelijk geborgen moet worden”, besluit de Oostendenaar.

De Flinterstar ligt namelijk aan de rand van een belangrijke scheepvaartroute die Zeebrugge en Antwerpen bedient. Als de rechtbank Flinter alsnog in het gelijk stelt, moet België als oeverland instaan voor de berging en moet de overheidsopdracht opnieuw uitgeschreven worden, maar dat zou versneld kunnen gebeuren aan de hand van de net stopgezette overheidsopdracht.

De Flinterstar kwam op 6 oktober in aanvaring met de LNG-tanker Al Oraiq en ligt sindsdien voor de kust van Zeebrugge. Alle bemanningsleden werden gered.