Beste restaurant van 2015: hier at u het liefst
Foto: Geertje De Waegeneer
Bruno Vanspauwen gaf u in 2015 wekelijks culinaire verslagen om duimen en vingers bij af te likken. Wij vroegen u om zelf uw favoriete restaurant te kiezen uit zijn longlist. Het verdict: Table d'Amis is uw favoriete restaurant van 2015.

Het restaurant kreeg lovende woorden van recensent Bruno Vanspauwen: 'De liefde voor schoonheid – de echte, niet de opzichtige – straalt uit de presentaties van de gerechten: eenvoudig maar wondermooi, in schril contrast met die culinaire zondagsschilders die borden doelloos vol kliederen met kleurtjes en vormpjes.' U was het duidelijk met hem eens: Table d'Amis (Kortrijk) kreeg 23.7 procent van de stemmen.

Ook L'air de rien (Fontin) kon u bekoren, 12 procent van de stemmen ging naar dit restaurant. Vanspauwen werd er bij zijn bezoek zelfs lyrisch van: 'Diffels stelt een totaalprogramma voor van negentien verschillende gerechten in miniatuurversie, waarin hij de producten van zijn streek op een creatieve, haast poëtische manier naar voor brengt. Voortdurend word je geprikkeld, soms zelfs ontroerd. Diffels creëert een culinaire ervaring die je niet snel vergeet.'

Carcasse (Koksijde), Bodo (Gent) en Floris (Brugge) vervolledigen de top vijf met respectievelijk 10 procent, 7 procent en 6 procent van de stemmen. Carcasse bezorgde onze recensent zijn eerste echte culinaire thrill van het jaar: 'Met twee welgemikte nagerechten, waarmee Yates nogmaals zijn creatieve talent en technische kunde demonstreert, word ik helemaal knock-out gemept: Engelse lemon curd met venkel en geitenmelk, en chocolade met hazelnoot en zuring.'