Fiscus valt binnen bij hobbykoks in onderzoek naar deeleconomie
Foto: Patrick Hattori

De fiscus heeft zijn pijlen gericht op het groeiend aantal hobbykoks dat via het internet maaltijden verkoopt. Op verschillende locaties vielen inspecteurs binnen, samen met de voedingsinspectie.

Begin deze week vielen controleurs van de belastinginspectie én de voedingsinspectie binnen bij verschillende hobbykoks die maaltijden via het internet verkopen. ‘Met vier stonden ze hier voor de deur,’ zegt Toni Deurinck, beter bekend van ‘Omi’s keuken’. Onder die naam biedt zij op het deelplatform Thuisafgehaald.be maaltijden aan die ze zelf bereidt.

‘Ik was er net niet, mijn dochter deed open. Ze drongen hier bijna binnen en wilden werkelijk tot in de keuken komen. Ze hebben ook foto’s gemaakt en vertelden dat ik btw-plichtig ben. Maar ik creëer helemaal geen toegevoegde waarde! Ik verkoop tegen kostprijs. Ik doe dit niet om geld te verdienen, maar voor het sociaal contact, en om mensen te helpen.’ De inval verliep ‘in een vervelende sfeer’, zegt ze. ‘Ze deden alsof in dit huis allerlei louche dingen gebeuren.’ Toni heeft haar Omi’s Keuken intussen offline gehaald.

Deeleconomie

‘We zijn daar recent mee begonnen’, bevestigt Francis Adyns van de FOD Financiën. ‘We willen nagaan of er hier geen inkomsten worden vergaard die aangegeven moeten worden.’

Het onderzoek past in de toenemende aandacht van de fiscus voor de ‘deeleconomie’. Daarbij bieden particulieren via internetplatformen diensten tegen betaling aan. Onderzoeken naar Uber en AirBnB lopen al langer. Dat nu ook de thuiskoks in het vizier komen, is nieuw.

Als uit het onderzoek blijkt dat de hobbykoks werkelijk tegen kostprijs verkopen en dus geen winst maken, is er volgens Adyns voor hen geen probleem. Althans niet met de fiscus, maar misschien wel met de voedingsinspectie, die óók op de deur klopte.

Lees het volledige verhaal vandaag in de krant.

Wat is disruptie?

Huiscartoonist Lectrr maakt er voor u een tekeningetje bij.

www.standaard.be/watisdisruptie