Laat groenten schitteren in uw feestmenu
Foto: FRBE

Een traditioneel Belgisch feestmenu is misschien niet compleet zonder kroketten, maar voor wie het allemaal wat origineler (en gezonder) mag, vroegen wij Seppe Nobels, chef van het Antwerpse restaurant Graanmarkt 13, naar enkele groenten die u perfect in een feestelijk jasje kunt steken.

Seppe Nobels trekt resoluut de groene kaart in zijn gerechten, en dat kunnen wij wel appreciëren. Waar vlees of vis bijna altijd de hoofdrol spelen bij het opstellen van een feestmenu, kan u ook origineel uit de hoek komen met groenten.

‘Hoe creatiever je met groenten omgaat, hoe lekkerder het wordt’, aldus Nobels. ‘De meeste mensen koken groenten in zout water of stomen ze. Stop daarmee. Grillen, bakken, poffen in oven zijn technieken die je normaal gebruikt voor vlees en/of vis, maar die ook superlekker zijn om op groenten toe te passen.’

Drie wintergroenten die vaak worden vergeten in feestmenu’s

ANDIJVIE wordt in België minder gebruikt dan in Nederland. De groente heeft een lekkere bittere toets, dat tot zijn recht komt in combinatie met zoete producten zoals bijvoorbeeld pastinaak, ook al zo’n vergeten groente. Op zijn lekkerst kort gestoofd en half rauw.’

‘Nog zo’n vergeten groente is AARDPEER: ongelooflijk eenvoudig en lekker als je die gewoon in de schil bereidt. Bij bereiding is het belangrijk om deze goed te wassen en schrobben, en dan gaarstoven met allerlei kruiden zoals jeneverbessen, kruidnagel en look.’

PETERSELIEWORTEL lijkt op pastinaak, maar is veel fijner van smaak. Deze groente is niet duur en heel lekker gegrild, in de grillpan of op de barbecue. Zeker het proberen waard.’

 

Originele groentenrecepten vindt u terug in het boek van Seppe Nobels, 'Vegetables that sparkle the conversation’, uitgegeven bij Lannoo, 34,99 euro.