Universiteiten pakken gebruik rilatine aan
Foto: pdw
Vijf Vlaamse universiteiten gaan samen het gebruik en de verspreiding van rilatine onderzoeken. Het oneigenlijke gebruik van die ADHD-medicatie als ‘leerpil’ neemt te sterk toe, vinden ze.

Volgens cijfers van de ziekteverzekering nam het gebruik van rilatine vorig jaar lichtjes af, maar aan de universiteiten van Antwerpen, Gent, Brussel, Leuven en Hasselt heerst een andere indruk.

Rilatine wordt medisch voorgeschreven aan minderjarigen met hyperactiviteit en aandachtsstoornissen (ADHD). Maar zowel in eigen land als elders in Europa wordt de medicatie in toenemende mate als ‘leerpil’ gebruikt, omdat ze de concentratie zou aanscherpen.

Uit vroegere bevragingen blijkt dat bijna vijf procent van de Vlaamse studenten stimulerende middelen gebruikt om te studeren, maar een breed onderzoek naar rilatine, algemeen gezien als de meest verspreide pil, is nooit eerder uitgevoerd.

Het nieuwe onderzoek, dat begin 2016 zou moeten plaatsvinden, wil het probleem breed in kaart brengen. Niet alleen welke al dan niet foutieve kijk studenten hebben op de medicatie, maar ook langs welke (illegale) wegen ze eraan komen, zou duidelijk moeten worden.

Rilatine is immers niet te krijgen zonder voorschrijft, maar het is geen geheim dat de studenten er toch vlot aan komen. Welke rol huisartsen en apothekers hierin spelen, maakt deel uit van het onderzoek.

Het specifieke onderzoek naar rilatinegebruik bevat nog een onverwachte extra insteek: ‘We moeten ons ook de vraag stellen of het gebruik van stimulerende middelen niet neerkomt op ‘‘intellectuele doping’’,’ zegt Guido Van Hal, professor medische sociologie aan de UAntwerpen.