Een dikke onvoldoende. Dat zou het verdict zijn als de Belgen nu een examen financiële kennis zouden moeten afleggen. Op een set vragen over uiteenlopende financiële onderwerpen scoorde het ...
Belgen scoren 2,76/10 in examen financiële kennis
Kennis over geldzaken ondermaats
| Ruben MooijmanBelgen weten bijzonder weinig af van geldzaken. Dat blijkt nog maar eens uit de financiële kennistest die Rabobank heeft afgenomen.

Een dikke onvoldoende. Dat zou het verdict zijn als de Belgen nu een examen financiële kennis zouden moeten afleggen. Op een set vragen over uiteenlopende financiële onderwerpen scoorde het panel van meer dan duizend Belgen bedroevend slecht. Het algemeen gemiddelde bedroeg niet meer dan 2,76, op een maximumscore van 10. Dat was slechts iets beter dan het jaar voordien.
Op maar drie van de zestien vragen wist een meerderheid van de ondervraagden het goede antwoord te geven. Nochtans ging het niet om heel gespecialiseerde vragen. De meeste hadden betrekking op financiële aspecten van het dagelijkse leven, onderwerpen dus waarmee de meeste Belgen wel in aanraking komen, zoals sparen, beleggen, lenen en belastingen.
Taxshift
‘De score is erg laag, zeker voor iets dat zo belangrijk is als geld. Op vragen over algemene onderwerpen zoals de taxshift, de woonbonus en de getrouwheidspremie werden maar weinig goede antwoorden gegeven. Dat zijn toch onderwerpen waarmee iedere Belg te maken heeft, niet alleen mensen die actief beleggen’, zegt marketingdirecteur Koen Baecke van Rabobank.be.
Zo gaf slechts 34 procent van de ondervraagden een correct antwoord op de vraag naar het algemene principe van de taxshift. Bijna de helft kon in het geheel niet op de vraag antwoorden, en de rest gaf een verkeerd antwoord. Op de vraag wat de ‘woonbonus’ precies is, wist iets meer dan de helft het correcte antwoord te geven. Bijna een kwart gaf geen antwoord, en 22 procent denkt dat het een subsidie is voor renovaties of isolatiewerken.
Getrouwheidspremie
Wat de getrouwheidspremie betreft, verkeren vier op de tien Belgen nog in de waan dat die jaarlijks wordt uitbetaald. Nochtans zijn banken al geruime tijd verplicht om die premie elk kwartaal uit te betalen, voor geld dat op dat moment 12 maanden op de rekening heeft gestaan. Slechts 18 procent van de ondervraagden is daarvan op de hoogte.
Opmerkelijk genoeg is de best beantwoorde vraag er een over fraude. Wie een mail van de bank ontvangt over een beveiligingsprobleem, dient die te negeren omdat het vrijwel zeker om een poging tot oplichting gaat. Zeven op de tien Belgen zijn daarvan op de hoogte.
Dat bewijst dat de voorlichting over dergelijke ‘phishing’-fraude vruchten heeft afgeworpen. Slechts 2 procent van de ondervraagden denkt dat zo’n mail beantwoord moet worden.
Rollenpatroon
De financiële kennis lag bij mannen hoger dan bij vrouwen, zo bleek. Mannen haalden een gemiddelde score van 3,18, vrouwen van 2,35. Dat strookt met het algemene rollenpatroon dat de financiële zaken in een huishouden vaak door de man worden geregeld.
Ook scoorden 56-plussers significant beter dan de andere leeftijdsgroepen. Zij hebben wellicht meer tijd om zich in financiële kwesties te verdiepen, en hebben meestal ook een groter vermogen te beheren doordat ze al een leven lang gespaard of belegd hebben.
De resultaten lieten ook beperkte regionale verschillen zien. De Vlamingen scoorden wat hoger dan de Franstaligen, met Oost-Vlamingen en Vlaams-Brabanders als uitschieters naar boven. De Luxemburgers haalden duidelijk de laagste score.